stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Alex 3 Het vervloekte eiland


Schurken hebben Lydas, een belangrijke wetenschapper, ontvoerd. Lydas is een volgeling van Archimedes. Hij kan belangrijke wapens ontwikkelen. Daarom is hij ontvoerd. Alex gaat achter de ontvoerders aan en probeert Lydas te bevrijden. Een spannend avontuur volgt.

Wat ik zo leuk vind aan deze serie is dat er van allerlei wetenschappelijke dingen in het verhaal voor komen waarvan ik niet wist dat die toen al uitgevonden waren. Soms betwijfel ik of het wel klopt. Maar ik vind het leuk om dat uit te zoeken. Zo wordt in dit album, en in het vorige album, gesteld dat het buskruit al was uitgevonden. Ik weet dat de Chinezen het eerst met deze uitvinding kwamen. Maar als ik Wikipedia moet geloven werd het pas in de 9e eeuw uitgevonden. Wie hier meer over weet mag het zeggen. Er komen ook enorme zonnespiegels in dit verhaal voor. Deze werden gebruikt als wapen om bijvoorbeeld op grote afstand branden te kunnen stichten. Dit is inderdaad een uitvinding van Archimedes. De verbeterde katapult is ook een uitvinding van Archimedes. Ook leuk, maar geen uitvinding van Archimedes, is het gebruik van vensterglas. Dat is toevallig ontdekt. Een schip liep vast op het strand. De bemanning maakte van sodablokken, die ze toevallig vervoerden, een oven. Later bij het opruimen ervan zagen ze dat het soda met het zand was versmolten en gestold. Ze hadden glas ontdekt. Eerst maakten ze er alleen sieraden van, maar de Romeinen gebruikten het als vensterglas.

Zowel het verhaal als de tekeningen zijn van Jacques Martin. Het verhaal zit goed in elkaar. Ik vind het een spannend verhaal. Ook de tekeningen zijn weer erg goed.

Dit album vind ik weer een aanrader.

Alex op Ratatouille TVDit is een recensie van een gebruiker.