Recensie

Gwendoline en de machinisten 1 Gwendoline en de machinisten


genre: onbenoembaar

Bovengenoemd album trok mijn oog toen ik uit gewoonte weer even bij BeeDee binnenstapte. Het was de omslagtekening die mij boeide en mijn nieuwsgierigheid werd nog vergroot toen ik begon te bladeren. De ene fantastische (letterlijk en figuurlijk) tekening na de andere; ik was meteen verkocht (en het album ook).

Het album is afkomstig van een striptekenaar en door een stripuitgever op de markt gebracht, maar een strip is het echt niet. Wat is het dan wel?
Ergens in het verleden ontstonden in het brein van rastekenaar François Schuiten vage beelden, fantasieën over stedenbouw, architectuur, techniek en machinebouw. In deze beelden treden steeds vrouwen op met een zwak sado-erotische lading. Het vrouwelijk lichaam is hierbij dikwijls niet meer dan een ornament. De vrouwen vormen met de machines, waar ze soms volledig deel van uitmaken, sculpturen in jugendstil. Ondanks de sexy uitdossing en de soms pijnlijke houdingen, behouden die vrouwen een sophisticated uitstraling, kenmerkend voor de tekenaar.
Deze gedachteflarden, zonder duidelijke samenhang, werden door de tekenaar aan het papier toevertrouwd. Ik zou tevreden zijn geweest met alleen de tekeningen en een simpele toelichting (verklaring, verantwoording). François Schuiten vond het kennelijk nodig een auteur uit te nodigen om er een verhaaltje bij te schrijven, maar dat heeft helaas slechts slap en geforceerd artistiek geleuter opgeleverd.

Dit album bevat geen tekst met illustraties, maar illustraties waar een tekst bij gemaakt is. Die illustraties vergoeden veel, maar ik vraag me af of het voor veel aspirant-kopers voldoende is.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.