stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Quetzalcoatl 5 De hoer en de conquistador


El Dorado... Mythische plaats waar nu al 500 jaar lang mensen naar op zoek zijn, in de hoop een verborgen schat te vinden, met al het goud dat in Latijns-Amerika weggemoffeld werd voor de Spaanse veroveraars. Talloze strips werden aan dit onderwerp gewijd. Mitton vond er voldoende stof om een hele reeks hierover te maken.

De biecht die Monsenor Segura afnam van Maïana in de eeste 4 albums heeft plaats gemaakt voor het tribunaal van de Heilige Inquisitie. Nu ja, zo heilig als de naam doet vermoeden zijn de heren geestelijken die er zetelen ook niet, want ook zij hebben als voornaamste doel het goud te vinden om zo Keizer Karel en Spanje te verrijken.

De ondervraging van Maïana gaat verder en we komen te weten hoe ze vanuit de hoofdstad van het Azteekse rijk richting Vera Cruz trekt. Onderweg ontsnapt ze aan de dood, biedt het hoofd aan de natuurelementen en leert nog Spaans en lezen op de koop toe, niet zonder zich af te vragen of er dan naast Vera Cruz nog een vals is ook.

Maïana heeft een sterk overlevingsinstinct. Het laat haar toe zich aan te passen aan de omstandigheden. Zelfs de grootste vernederingen kunnen haar niet klein krijgen. Met zo een mentaliteit kan het niet anders dan dat ze haar doel bereikt: Quetzalcoatl ontmoeten en trachten hem te overhalen Moctezuma en de Azteken te overwinnen.

Zoals wel vaker worden de overheersers niet al te fraai afgeschilderd. Dat was al zo bij de Azteken, en ook nu laten de Spanjaarden geen indruk na waarover ze fier zouden kunnen zijn. De underdog krijgt alle sympathie, het maakt dat een verhaal altijd wat beter in de markt ligt, of het nu verteld wordt in een film, roman of strip.

12 jaar geleden stopte Talent na dit album met de vertaling van deze reeks. In 2015, net het jaar dat auteur Jean-Yves Mitton zijn 70e verjaardag vierde, kunnen we eindelijk de lotgevallen van Maïana tot op het einde volgen. Het bittere einde, of toch een happy end? We weten het binnen 2 albums!

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.