Recensie

Team Lou 2 De schatkaart


De stripwereld is decennia lang gedomineerd geweest door mannen. Hier en daar zorgde vrouwlief voor inkleuring, maar als voornaamste auteur zie ik eerder weinig dames in mijn boekenkast staan.

De laatste jaren heb ik met genoegen kennis genomen van jong nederlandstalig talent. Van hun werk, wel te verstaan. nDurlie, Aimée de Jongh, Shamisa Debroey. Ze lieten stuk voor stuk een grote indruk door de diepgang van de onderwerpen, gekoppeld aan onmiskenbaar tekentalent. Judith Vanistendael heeft navolging, zoveel is duidelijk.

Nog jonger is Sylvia Tops. 20 jaar jong, dat is nog een leeftijd waarop het niet eens onbeleefd is om ernaar te vragen bij een dame. Met Team Lou presenteert Sylvia werk van een andere orde. 4 jongelui vormen samen met hondje Lou een team dat avonturen beleeft.

De verhalen zijn rechttoe rechtaan. Verwacht geen complexiteit, ook niet in de uitdieping van de figuren. Wat je wel krijgt is een goed opgebouwd verhaal waarin het vijftal op zoek gaat naar een schat, daarin wordt tegengewerkt door de obligate slechteriken van dienst om uiteindelijk toch tot een happy end te komen. Een beetje een opzet zoals bij Jommeke dus (die liefst driemaal zo oud is als Sylvia).

De tekenstijl is mooi, maar braaf. Net wat je verwacht voor dit soort verhalen. Sylvia kan bijzonder goed personen tekenen. De gelaatsuitdrukkingen tonen telkens duidelijk wat er in het verhaal gebeurt.

De bladspiegel onthult weinig verrassingen. Een zeldzame plaat heeft een tekening die driekwart van de pagina beslaat en een tropisch woud met waterval evoceert. Hier zie je het beste het talent dat Sylvia heeft. We zouden haar graag in die richting zien evolueren.

Alhoewel er op veel vlakken nog ruimte tot evolutie is, en het tegendeel zou op Sylvia's leeftijd echt jammer zijn, was het voor mij een aangename kennismaking. Wiens kroost wat uitgekeken raakt op Jommeke vindt hier alleszins de mogelijkheid om een andere reeks te ontdekken.

Wie wat meer wil leren over Sylvia Tops kan hier terecht.

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.