stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

De wapenmeester 1 De wapenmeester


http://i.imgur.com/citjGqW.jpg

1531 we vinden ons volop in de duistere middeleeuwen. Een tijd waarin de katholieke clerus met harde hand optreed tegen het opkomende protestantisme. Beide groepen twisten over de goddelijke waarheid en geven geen duimbreed aan elkaar toe. Los van dit alles gaan twee mannen onder het toeziende oog van een geestelijke een duel aan. Diegene die de strijd wint wordt de wapenmeester van koning Frans I. Aan de ene zijde vinden we Hans Stalhoffer, een koppig, opvliegend en onuitstaanbaar iemand die reeds twaalf jaar de titel van koninklijk wapenmeester voert. Aan de andere zijde graaf Maleztraza een gluiperig iemand die kost wat kost de titel van wapenmeester wil voeren. Het wordt een ongenadige strijd waarbij beide kemphanen zonder genade op elkaar inhakken. Dat beide niet ongehavend het strijdtoneel verlaten kan zelfs het kleinste kind begrijpen. Tot ieders verrassing gooit Hans de handdoek in de ring. Dit tot grote woede van Maleztraza die zijn tegenstander voorgoed wil uitschakelen. Zes jaar later is Hans verworden tot geldophaler in dienst van de kerk. Hij moet diegenen die hun schuld niet kunnen betalen onder druk zetten om hun tienden af te dragen aan de geestelijkheid. Een job die hij tegen zijn zin uitvoert en die bovendien slecht betaald wordt. Tot plots zijn rustig leventje opgeschrikt wordt door zijn oude vriend Gauvin van Bremen die vergezeld wordt door Casper, een jonge knaap. Zij vragen Hans om hen te gidsen over de levensgevaarlijke Gabriëlpas waardoor ze in een week Genève kunnen bereiken. Met als doel hier een Franse vertaling van het nieuwe testament te laten drukken. Een hachelijk onderneming die niet getolereerd wordt door de kerkelijke hiërarchie. Wie dit boek drukt en verspreid verdiend volgens de wetten van de kerk de dood door verbranding. Hans weigert in te gaan op het voorstel waarop het duo zijn weg verder zet. Geplaagd door wroeging gaat Hans hen achterna. Het wordt een verschrikkelijke tocht, een helletocht als het ware. Waar ze niet alleen moeten uitkijken voor de vijandige winterse natuur, maar ook voor de aanbidders van de Zwarte Maagd trouwe katholieken die het protestantisme en de volgelingen van dit nieuwe geloof fanatiek bestrijden. Voeg hierbij nog Maleztraza toe die kost wat kost Hans wil vernederen en doden zodat hij zich eindelijk kan wreken op zijn tegenstander.

http://i.imgur.com/x1q9xmG.jpg

Scenarist Xavier Dorison de bedenker van reeksen waaronder “W.E.S.T”, “Long John Silver”, “Heiligdom” en “Undertaker” kwijt zich voortreffelijk van zijn taak. Hij koos niet voor niets de late middeleeuwen. Een tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Maar ook een tijd waarin de katholieke kerk de kleine man onderdrukte tot zogenaamde meerdere glorie van God met als doel zichzelf te verrijken. Een tijd waarin ketters die niet geloven dat God alleen voorbehouden is voor geestelijken gemarteld, onthoofd of verbrand worden. Het scenario is uiterst gewelddadig en beslist niet geschikt voor gevoelige zielen. Er wordt gehakt, gemoord en verminkt zonder de minste rancune in de naam van God. Op een dode meer of minder wordt niet gekeken. Tekenaar Joël Parnotte (“Het bloed van de Porphyres”, “Hong Kong Triad”) zet al zijn ervaring in om het scenario uit te beelden. Zijn landschappen en gevechten zijn sensationeel. Hij brengt realistische tekeningen op een overtuigende en flitsende wijze. Hij weet perfect hoe hij een pagina kan uittekenen. Hij heeft oog voor perspectief en verhoudingen. “De wapenmeester” is een pracht van een strip op zomaar eventjes 96 pagina's die beslist niet in je verzameling mag of kan ontbreken. WG.

http://i.imgur.com/vPnohVC.jpgDit is een recensie van een gebruiker.