stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Nero INT B2 1966-1967


Nero, de stripheld door Marc Sleen, is op weg om ook zijn integrale afwerking te krijgen. Mooi uitgegeven, harde kaft zoals het hoort, wat extra info zoals gebruikelijk, ... Enfin, alles lijkt op de integralen zoals we die regelmatig zien opduiken.

Edoch. Al mag 1966-1967 dan vier verhalen opnemen uit deze periode, er ontbreekt iets. In een omvattend werk met verschillende episodes in voel ik mij toch eerder aangetrokken tot het originele, in dit geval Zwart/Wit, van weleer. De eerste uitgave van verschillende strips in één boek. Dat men eventueel de taal aanpast, daar kan ik mee leven. Bijvoorbeeld de integrale van Jan Kordaat, geef toe, dat oud-Vlaams is toch niet bevorderlijk voor het lezen. Dan ga ik eerder voor de aanpassing van de integralen van Johan en Pirrewiet waar de tekeningen origineel zijn gebleven maar waar het taalgebruik is aangepast.
Tweede minpunt is de extra informatie. In een zichzelf respecterende 'omnibus', als ik even dit oude woord mag gebruiken, krijg je ditjes en datjes over de ontwikkeling van de strip, de vorming van de auteurs, interviews, ... Wel niets van dit alles in deze serie. Enkele weetjes over faits divers die je zo van Wikipedia kan plukken. Wat is een Saloon? Wie kent de Grand Canyon? Wat is een Baardgier? Wie was Indira Ghandi? Dingen die allemaal wel ter zake doen maar die deze integrale geen meerwaarde geven. Dan lees ik liever een stuk over Marc Sleen die zijn zoveelste safari doet en daar ideeën opdoet.

De vier verhalen zijn dan weer alle vier pareltjes van de meester van de Vlaamschen Humor. Zowel 'Het geheim van Slappe Bizon', ' De paarse futen', 'De lolifanten', of 'De matras van Madras', elk op zich verhalen die de liefhebber de vingers doet aflikken (wat natuurlijk beter is dan de pagina itself, natuurlijk).

Commentaar over het geheel is dan ook positief. Maar toch heerst het gevoel dat Sleen op de tafel van SU is gaan kloppen met de vraag waarom alles heruitgegeven wordt maar zijn Nero niet. En SU heeft dan maar snel enkele dingen bij elkaar gerommeld.

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.