stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

De Blauwbloezen 59 De vier evangelisten


Het volgende deel is er weer een jubileum. nu is het 'slechts' het 59ste deel van De Blauwbloezen door Cauvin en Lambil. 'De vier evangelisten' maakt ook nu weer gebruik van het gewone stramien. Men staat weer voor een onoverkomelijk euvel en er zijn slechts twee individuen in dat immense leger die 'voldoen' om dit op te lossen. Sergeant Chesterfield en zijn 'trouwe' kompaan Korporaal Blutch.

De Zuidelijke hebben op de flank van een heuvel hun artillerie geposteerd. Kapitein William N. Pendelton, die vroeger dominee was maar zijn habijt heeft omgeruild voor een legeruniform, heeft vier kanonnen klaarstaan die de naam van een evangelist hebben gekregen: Lucas, Johannes, Marcus en Mattheus. Door deze artillerie komen de Noordelijken er niet aan toe om door te breken door de rangen van de vijand. En je kan het al raden: Chersterfield en Blutch kunnen dus de baan op om deze kanonnen te vernielen. En hoe kan dat beter als een zielsverwant van de zuidelijke kapitein. Verkleed als geestelijke, vergezeld van Blutch als idioot, die hij zogezegd 'onderweg is tegengekomen', vertrekken beide op missie.

Deze gebruikelijke gang van zaken gaat nu al meer dan 40 jaar mee. Wat originaliteit zou dus welkom zijn. Maar waarom iets dat goed loopt en dat door de jaren heen zijn kracht al bewezen heeft veranderen? De weg van minste weerstand, dus. Never change a winning team. En toch, ook al oogt het herkenbaar, het blijft toch vaak leuk. Niet meer dan dat, maar voor een serie die al 59 delen meedraait is dat al een hele kunst. De eenvoud van de humor, de vlotheid van de tekeningen, verhalen met een historische achtergrond en dat alles aangevuld met de ervaring van twee oude rotten in het vak en dan weet je wel dat 'De Blauwbloezen' niet op het punt staat om het stuur om te gooien.

'De vier evangelisten' is dus een door en door Blauwbloezen-verhaal met alle ingrediƫnten die deze reeks zo groot heeft gemaakt. Jammer dat men niet op originaliteit mikt en verder bouwt op het verleden. Blijft natuurlijk de vraag of deze reeks wel echt een ommezwaai nodig heeft.
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.