stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

De man van de woestijn 1 De man van de woestijn


Als tiener was ik al gefascineerd door de eerste wereldoorlog. De zinloosheid van de massaslachting in de loopgraven interesseerde me mateloos. Later ging ik mij ook af vragen hoe het er aan toe ging op de andere fronten. Ook keek ik natuurlijk veel films over deze oorlog. Één van die films was ‚Lawrence of Arabia’. Een film die ik nog steeds prachtig vind. De reden dat ik dat jullie nu vertel is omdat de strip ‚De man van de woestijn’ zich afspeelt in deze tijd. Het gaat niet zozeer over Lawrence of Arabia maar wel over het strijdtoneel in het midden-oosten. Wat we moeten weten, voorafgaand aan het verhaal, is dat de Turkije aan de kant van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije stond. Er waren vele Afrikaanse stammen en bendes die allemaal een hekel hadden aan de Turken die ze onderdrukten. Maar deze stammen lagen ook vaak met elkaar in de clinch. Daar lag een taak in het verschiet voor El Aurence, zoals de bendes en stammen Lawrence naam verbasterden. Hij moest de verschillende volkeren bij elkaar brengen zodat ze gezamenlijk tegen de Turken ten strijde konden trekken. Maar zoals ik al zei speelt dit alles alleen op de achtergrond van dit verhaal een rol.

In ‚De man van de woestijn’ probeert de jonge Bertram Prott bij de luchtmacht te komen als piloot. Klein detail is dat hij helemaal geen vliegtuig kan besturen. Hij wordt dan ook subiet de laan uit gestuurd. De volgende dag moet hij weer terug naar Europa en waarschijnlijk het westfront. Bertram beseft zich dat hij aan zijn tot nu toe verdiende geld niets heeft als hij in de loopgraven zit. Dus besluit hij het ervan te nemen en huurt een kamer in een luxueus hotel. Net ingecheckt hoort hij een gedempt pistoolschot in de aangrenzende kamer. Wanneer hij gaat kijken blijkt er een piloot te zijn dood geschoten. Hij eist uitleg van de Russin die zich ook in de kamer bevind. Bertram komt er achter dat zen een spionne is voor de Turken. Haar opdracht is om een de boel tussen de Afrikaanse stammen op te stoken en zo Lawrence plannen, om de volkeren tot een eenheid te smeden, te dwarsbomen. De spionne dwingt Bertram een vliegtuig te stelen. Wanneer ze een Duits gevechtsvliegtuig tegen het lijf lopen worden ze in de woestijn neer geschoten. Weten ze de verzengende hitte van de woestijn te overleven? Weet Bertram de spionne te overmeesteren? Dat zijn vragen die je beantwoord ziet wanneer je het verhaal leest.

Zowel het verhaal als de tekeningen zijn van Ferdinando Tacconi. Deze Italiaanse stripmaker weet een ongecompliceerd maar toch spannend verhaal neer te zetten. Hij heeft een vlotte tekenstijl. Vooral de actie scenes zijn goed getekend. Ook de inkleuring is prima gedaan.

De man van de woestijn op Ratatouille TVDit is een recensie van een gebruiker.