stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Buck Danny 54 Een schaduw in de nacht


Tussen het grote aantal integrales die het klassieke werk niet enkel weer beschikbaar stellen in prachtig uitgevoerde edities maar ook een hommage vormen voor auteurs en hun werk zijn er gelukkig ook nog nieuwe verhalen te verwelkomen van reeds lang meelopende series.

Bij Buck Danny zitten we in de reguliere reeks intussen al aan album 54 en dat op een kleine 70 jaar. Er zijn niet veel reeksen die al langer onder de aandacht blijven! Suske en Wiske, ja, en ook Lucky Luke of Robbedoes en Kwabbernoot. Blake en Mortimer ook, maar het aantal albums ligt beduidend lager.

De krasse knarren die overeind blijven of een tweede jeugd beleven zijn niet dik gezaaid.

Bij Buck Danny, het trototype van de goede vliegeniersstrip, is het altijd opvallend geweest hoe de auteurs (JM Charlier en Vic Hubinon in het prille begin) de actualiteit een belangrijke rol toe bedachten. De meest recente vliegtuigtypes werden ten tonele gebracht, met tal van technische details en uitleg. Ook de conflicten waren actueel.Dat is in dit 54e album niet anders. Buck en zijn vrienden moeten het in de Aziatische wateren opnemen tegen Stealth-vliegtuigen die deels nog in ontwikkeling zijn. Hierdoor moet je je aandacht er wel bij proberen te houden, want anders snap je nauwelijks wat er gebeurt. Ook een drone van sereizue afmetingen wordt ten tonele gevoerd, en dit tegen de achtergrond van Japanse industriƫlen en ultra rechtse politici die manipulatief van aard zijn, met een al even klassieke als charmante tegenstandster. Neen, wie het kan raden krijgt geen bonus, dit zou te makkelijk zijn.Het verhaal leest vlot en gaat met een goed tempo vooruit. Het geheel blijft trouw aan de traditie, ook grafisch is het detaillisme van Hubinon niet verlaten maar leeft het op een eigentijdse manier verder.

Het album bevat geen afgerond verhaal, maar zla verder gezet worden in het 55e deel: Defcon one. Ook hier wordt de traditie gerespecteerd want de meeste verhalen van Buck, Tumb en Sony beslaan ook meer dan 1 album. Dat verhindert een snelsnel afhaspelen en daar kunnen we enkel blij mee zijn.

Kortom een goed album in de goede traditie van Hubinon en Charlier, zonder oubollig te zijn.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.