stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Alex en het feest van Jeroen Bosch 1 Alex en het feest van Jeroen Bosch


In 2016 zal het 500 jaar geleden zijn dat Jeroen Bosch overleed. Reden genoeg om een groots opgezette herdenking te organiseren, dacht men in 's-Hertogenbosch.

1 van de manieren waarop dit, letterlijk, vorm heeft gekregen is deze strip van Evi Nijs. Op een manier die doet denken aan Alice in Wonderland geraakt de jonge Alex in een droomwereld, bevolkt door figuren uit het oeuvre van Jeroen Bosch. Alex, met zijn éénentwintigste eeuwse redeneringen en standpunten wordt door absurdlogische gedachtensprongen geconfronteerd met zijn manier van denken en spreken. Wat is raar, en wat niet? Moeten we blij zijn met wat we te eten krijgen, of een vies gezicht trekken als we iets niet lusten? Dat soort zaken dat welmenende (groot)ouders al eens hun telgen voor zal houden.

Evi Nijs is een jonge Nederlandse illustratrice/stripmaakster. Dit werk was oorspronkelijk bedoeld als een afstudeerstrip, maar is geëvolueerd tot een volwaardig stripalbum met de steun van Stichting Jheronimus Bosch 500.

Grafisch is meteen duidelijk dat Evi Nijs over veel talent beschikt. In ogenschijnlijk simpele, wat kinderlijk aandoende trekken weet ze steeds de juiste gelaatsuitdrukking te treffen. De bladschikking, invalshoeken, long shots afgewisseld met close ups, het maakt duidelijk dat we van Evi Nijs het laatste nog niet hebben gezien.

http://payload278.cargocollective.com/1/16/514512/7866889/blz8lr_22_744.jpg

De uitgave is zeer verzorgd, wat niet te verwonderen is vermits men met deze strip toch ook het werk van Bosch wil eren in het feestjaar 2016. Wel vraag ik me af wie het doelpubliek zal zijn. Voor kinderen lijkt het verhaal me te absurd, zij zouden wel eens snel de draad kunnen verliezen en zich beperken tot schaapachtig plaatjes kijken.

Kunstliefhebbers zullen het dan weer te oppervlakkig vinden. Als ze al naar een strip in verband met Jeroen Bosch grijpen lijkt Jheronimus van Marcel Ruijters een meer voor de hand liggende keuze.

Kinderen vertrouwd maken met kunst waar ze anders niet naar zouden om kijken? Dat is natuurlijk een beetje wat Alex in dit verhaal overkomt, maar of het bij échte kinderen ook zal werken waag ik te betwijfelen. Het aantal grootouders dat na een bezoek aan 's Hertogenbosch met dit album naar de kleinkinderen zal trekken is desondanks waarschijnlijk niet klein.

De wereld van Bosch toegankelijk maken voor kinderen is wellicht een helse opdracht.

Kortom, dit is een geslaagd debuut van Evi Nijs dat naar meer doet uitkijken, maar het is niet meteen duidelijk of er ook een écht publiek voor zal zijn voor dit album.

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.