stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Aâma 3 De spiegelwoestijn


Sommige reeksen lees je en leg je weg, om nooit meer te herlezen. Een jaar kan je je nog wel in grote lijnen herinneren waarover het ging, maar echt beklijvend is niet de term die je zou gebruiken.

Aâma valt geenszins onder die categorie. De verhaallijn is behoorlijk complex maar boieiend. Toen vorig jaar deel 2 uitkwam heb ik met plezier het eerste deel herlezen, en ook nu, om aan deel 3 te beginnen, was het nodig maar geenszins een opgave de eerste beide delen opnieuw ter hand te nemen.

Nodig is het alleszins wel, want het verhaal dat we leren kennen uit het dagboek van Verloc Nim is meerlagig en rijk aan schakeringen.

De groep rond Verloc kan maar ternauwernood en onvolledig ontsnappen aan de leefwereld die door Aâma geschapen werd. Ze komen terecht in een woestijn vol spiegels, vandaar de titel van dit album. Ieder komt op de ene of andere manier in gesprek met zichzelf. Voor Verloc betekent dat dat hij veel antwoorden krijgt op wat er in zijn leven allemaal mis was gelopen.

We krijgen ook meer duidelijkheid over wie achter de hele operatie zit, wat Aâma allemaal kan bewerkstelligen en vooral dat één en ander anders in elkaar zit dan we in het begin van het 1e album wel dachten. En wat is nu juist de rol van Lilja, en haar lookalike?

Hoe complex het verhaal ook is, het blijft geloofwaardig. Natuurlijk gaat het om science fiction. Maar dan wel van de allerbeste soort. De geschapen wereld is fictief en daarvan maakt meesterverteller Frederik Peeters een congruent geheel.

Ondanks de complexiteit van het verhaal heeft Peeters genoeg aan een beperkte hoeveelheid tekst en dialogen. Zo hoort een stripverhaal te zijn: laat het grafische de overhand krijgen om het sterke verhaal te vertellen!

http://i2.wp.com/www.bodoi.info/wp-content/uploads/2013/11/aama_repas.jpg?resize=350,281

Ook grafisch is dit album mooi verzorgd. Wie Peeters enkel zou kennen van zijn eerdere goed ontvangen graphic novel Blauwe pillen zal verbaasd zijn hoe hij geëvolueerd is. De fijnere maar trefzekere lijnvoering en inkleuring passen ook veel beter bij dit verhaal dan bij zijn vroeg werk.

http://www.selfmadehero.com/resources/slides/SCI/aama3/aama 32.jpg

Heel leuk is ook dat op zowel voor- als achterflap telkens 4 ontwerpen voor mogelijke cover van dit album staan. Dat was ook al zo bij de vorige beide delen. En net als de vorige keren heeft men diegene genomen die het meest sprekend is.

Het volgende, en afsluitende, album is aangekondigd voor april. Ook al zal ik het tegen dan nog allemaal wel voldoende weten, hoop ik, toch zal ik met plezier een hele avond uittrekken om ineens de hele reeks te verslinden!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.