stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Vertongen en Co INT 1 Omnibus 1


FC De Kampioenen zijn van het scherm verdwenen. Althans er worden geen nieuwe afleveringen meer gemaakt. Langspeelfilms zijn er nog wel, en ook heruitzendingen zullen nog wel een tijdje het televisiescherm teisteren, of trachten de kijkcijfers naar de VRT te laten overhellen.

Ook de strips blijven verkoopsuccessen. Alleen al in het nog prille jaar 2016 stond er elke week ofwel een strip van de reguliere reeks FC De Kampioenen ofwel een album van de spin off reeks Vertongen & Co in de verkoop top 10 van Vlaanderen/Brussel. In de meeste weken zelfs van beide reeksen 1 album.

Het succes is niet weg te cijferen. De albums gaan als zoete broodjes over de toonbank (benieuwd welke uitdrukking we gaan hanteren wanneer de toonbanken allemaal vervangen zijn door e-commerce). Naast de gewone albums werd er reeds in 2009 gestart met omnibussen, bundelingen van telkens 5 albums van de reguliere reeks. De albums worden chronologisch gebundeld, en ondertussen zijn er al 7 delen van dergelijke omnibussen verschenen.

Nevenreeks Vertongen & Co zag pas het levenslicht in 2011. Ondertussen verschenen 14 albums. Toch meent men dat de tijd al rijp is voor een eerste omnibus volgens het beproefde recept: 5 albums, chronologisch gebundeld. Dat lijkt rap, of kort op de bal spelen om het in voetbaltermen te zeggen.

Vertongen & Co vertelt de belevenissen van Marcske, hierbij vergezeld door Paulientje, Oma Boma en Balthazar, en inspecteur Porei. Dolkomisch, met een goede vaart, eenvoudige verhaallijn. Niet onverwacht natuurlijk.

Deze reeks zal vooral succes kennen bij de jongere lezers. Een omnibus kan een ideaal instapmoment zijn, ook al kan dat bij elk nieuw album. Het heeft het voordeel dat je spruit langer leesplezier heeft, voor de prijs van ongeveer 2 albums. Maar natuurlijk zal je een tweede omnibus (van FC De Kampioenen?) moeten voorzien want ik voorspel dat broer of zus niet geduldig zal wachten op zijn of haar beurt!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.