stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Aslak 3 Het midden van de mast


http://i.imgur.com/sgCBNXI.jpg

Als de twee broers Skeggy en Sligand, wiens vader, een verhalenverteller, vermoord wordt door Vikinghoofdman Waldemar, krijgen ze van deze laatste de opdracht om nieuwe inspiratie op te doen in verre onbekende oorden. Hij die de beste verhalen meebrengt wordt de nieuwe verhalenverteller. Meteen verbreken de broers hun familiebanden en beginnen ze een onderlinge bitsige strijd om de titel van verhalenverteller. Skeggy gaat in zee met de bloeddorstige Roald Eenoog en Sligand en zijn jongste broertje Knut schepen in op de Aslak. Het grootste wrak onder de Vikingschepen, bemand door de stoutmoedige Brynhild, een vrouw die best haar mannetje kan staan. Als Sligand er in slaagt om het Groot Verhalenboek te ontfutselen aan de mythische verschrikkelijke Bewaker, net onder de neus van zijn broer weg, begint er een heuse zeerace. Maar een fikse storm steekt hen stokken in de wielen, in dit geval de zeilen, en drijft hen naar onbekende oorden, meer bepaald naar de onderwereld. Maar zelfs dat schrikt onze stoere Vikingen niet af om elkaar het vuur aan de schenen te leggen. Onderling gekrakeel, met als gevolg telkens opnieuw vechtpartijen tussen de bemanning van beide schepen, zijn schering en inslag. Tot het gezonde verstand het van de verhitte gemoederen wint. Zeker als blijkt, dat de dwergen die de poort van Vimund, in het midden van de middelste mast bewaken, orakel Dankrad met zich meevoeren. Niet dat het lot van het orakel de Vikingen ook maar een sikkepitje kan schelen. Hij is echter diegene die de Fibula in handen heeft. De sleutel die de poort van Vimund kan openen waardoor ze vanuit de geestenwereld weer kunnen overstappen naar de mensenwereld. Dat de bevrijding van Dankrad en het openen van de poort van Vimund niet zomaar in drie tellen wordt opgelost kan eenieder wel begrijpen. Het wordt, eens de Vikingen de handen in elkaar slaan, een wervelende en fascinerende tocht doorheen een vreemde wereld.

http://i.imgur.com/bxlUtOn.jpg

Of we de strip Aslak nu echt serieus moeten nemen is maar de vraag. Het verhaal geschreven door co-scenarist Hub, inderdaad de bedenker van: “Okko” en Fred Weytens scenarist van: “De Tijgerwals” en “Gold of the Dead maken er een potje van. Ze brengen een scenario vol absurde humor, een soortement van parodie op de veelgeroemde veroveringen van de Vikingen. Met als gevolg een album vol pure slapstick, waarin humor, bedrog, liefde en haat er een bont allegaartje van maken. Het geheel wordt mooi uitgetekend door Emmanuel Michalak, hij geeft de absurde situaties, die opduiken in het scenario perfect weer in zijn tekeningen. Dit in een vlot uitgewerkte en verbluffende tekenstijl. Zij die echt houden van een spectaculair avontuur, dat Noorse mythologie mengt met pure fantasy, beleven beslist dikke pret aan dit album. WG.

http://i.imgur.com/daSrAkQ.jpgDit is een recensie van een gebruiker.