stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

The Making of Agent 327 5 50 Jaar Agent 327


Dit dossier is een mooie uitgave om dit jubileum te vieren, want naast een heleboel achtergrondinformatie over Nederlands bekendste geheimagent en diens schepper bevat het ook het eerste en het tot nu laatste verhaal dat is verschenen.

Het eerste verhaal ooit van agent 327 was een kortverhaal, oorspronkelijk was het de bedoeling dat het bij een eenmalige parodie op James Bond ging blijven, maar na het eerste dossier volgde er nog een en nog een en toen is de mythe vanzelf gegroeid.
In dat eerste verhaal krijgt Ijzerbroot de ondankbare taak om de “Poodles” een populaire Britse band te begeleiden en te beschermen tijdens een bezoek aan Nederland

Het laatste dossier verscheen pas vorig jaar de Daddy Vinci code was een werk van lange adem want het verscheen met tussenpozen over een tijdspanne van vijf jaar in Eppo. Dit verhaal werd hier al besproken.
Leuk is Martin Lodewijk dat zichzelf een rol heeft toebedeeld als oude geheimagent die het archief mag beheren onder de naam 010, zo doet hij ook al inspiratie op voor de volgende dossiers! Meer nog hij laat Ijzerbroot de draak steken met agent 010 door te vragen of het nog lang zal duren voor het dossier is afgewerkt. Je ziet ook soms aan de decors, of het ontbreken er van dat er weer eens een deadline gehaald moest worden. Dit verhaal is een parodie geworden op de boeken van Dan Brown en al zijn afgeleiden met mysteries in de kerk en de tempeliers. Lodewijk slaagt er in om in zijn eigenste stijl de tempeliersschat aan Nederland te linken.

Het boek opent met een getuigenis van Dick Matena, andere levende legende van de Nederlandse stripscène, en goede vriend van Martin Lodewijk. Daarna volgt er een terugblik op 1966, het jaar waarin agent 327 het levenslicht zag, en meer bepaald de toenmalige actualiteit, de films die en acteurs die toen populaire waren, en zo voort en hun invloed op Martin Lodewijk en zijn strips.

Daarna volgen er hoofdstukken over de hoofdpersonages Hendrik Ijzerbroot en Olga Lawina. Maar het interessantste hoofdstuk staat achteraan: wat brengt de toekomst! Daarin gaat Martin Lodewijk nog eens in op al zijn plannen, sommigen zijn al jaren aangekondigd, zoals “het oranje complot”, maar het meest concreet wordt “de affaire B.I.P.S”, waarvan de aankondigingsstrook al wordt gegeven.
Daarnaast ligt men ook al een tip van de sluier over een mogelijk verhaal met een rol voor Hendriks Ijzerbroots mysterieuze vader, en er wordt ook ingegaan op de tekenfilm die in de maak is onder de naam “dossier Manhattan”.
Dit wordt allemaal gekruid met veel tekeningen en foto’s waarvan sommigen uit het archief van Martin Lodewijk komen.

Net als die andere making of albums zijn het interessante aanvullingen op de reeks, alleen is het jammer dat dit deel meer kost dan die andere making of albums doordat het dubbeldik is met de aanwezigheid van het laatste dossier, dat echte fans toch al in huis hebben.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.