stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Het vijfde evangelie 4 Revelatie


De oorspronkelijke loop der geschiedenis is al meer dan eens flink herschreven door diverse auteurs en scenaristen. Dat bewijzen de ontelbare boeken en strips die zich baseren op een historisch gegeven. Waarna deze auteurs en scenaristen, via een eigen vrij interpretatie, naar believen, avonturen, fictieve figuren en spanningsbogen toevoegen. De strip: “Het vijfde Evangelie”, kunnen we ergens plaatsen tussen 1174 en 1185 toen koning Boudewijn (1161 – 1185) regeerde over Jeruzalem. Waarbij het niet alleen zijn taak was om Christus graf te beschermen tegen de Moorse aanvoerder Saladin, maar tevens ook om het oorspronkelijke evangelie omheen Jezus Christus in ere te houden.

http://i.imgur.com/LqBzQfJ.jpg

Iets waar hij zich met volle overtuiging voor inzet. Iedereen, die ook maar een beeltenis of een evangelie ontdekt, wat de positie van het Vaticaan en het evangelie van Jezus in een slecht daglicht kan stellen, wordt opgepakt en voorgoed opgesloten. De beeltenissen worden vernietigd, de valse evangelies vallen ten prooi aan het vuur. Zo zou het eigenlijk moeten, maar de de prestigieuze ridderorde der Tempeliers, probeert buiten de wil van de koning om het vijfde evangelie in handen te krijgen. Geschriften die kunnen aantonen, dat Maria de moeder van Jezus, de minnares was van koning Herodes. Waardoor hij de werkelijke erfgenaam is van deze laatste. Dit gegeven werd ontdekt door Judas Iskariot en op schrift gesteld. De Tempeliers die met dit geschrift de paus onder druk kunnen zetten, proberen deze geschriften in handen te krijgen. Echter hun geheim is niet meer veilig. Lodewijk van Staal, een gevangen Tempelier die ter dood is veroordeeld, heeft alles over voor zijn vrijheid, en wijst Eudes van Saint Amand aan als spilfiguur in de zoektocht naar het evangelie. Eudes is de meester van de Tempeliersorde in Jeruzalem. Hij is een listig iemand, die iedereen naar zijn hand weet te zetten. Zelfs Lorenzo, een huurmoordenaar in dienst van koning Boudewijn, heeft zich laten ompraten. Zijn taak is het om Akila en rabbijn Ephram en eventuele andere getuigen om te brengen. Iets wat ten koste van alles moet voorkomen worden. De dood van Akila, die een dochter is van Saladin, zou de regio in vuur en vlam zetten. Zij is echter ook, door haar onfeilbare geheugen, de levende versie van het vijfde evangelie.

http://i.imgur.com/SrJAO4i.jpg

Het scenario va Jean-Luc Istin (‘De Drakenorde’, ‘Godenschemering’) zit vol verrassende plotwendingen. Hij creëert een eigen, maar geloofwaardige versie van het evangelie geschreven door Judas Iskariot. Hij plaatst het in een tijdperiode waarin Saladin kost wat kost Jeruzalem wil heroveren op de kruisvaarders. Waar een jonge koning met moeite deze stad kan besturen, wegens onderling gekonkel tussen allerlei groeperingen, die belust zijn op eigen gewin. Iets waarbij de Tempeliers zich niet onbetuigd laten. Waarbij hun rol van zogenaamde nobele en godvruchtige beschermers, ons op een heel wat andere manier getoond worden. Benoit Dellac (“Missi Dominici’) brengt tekenwerk van hoge kwaliteit, dat zeker en vast fans van historische strips kan bekoren. Via zijn tekeningen weet hij een angstaanjagende en beklemmende sfeer te creëren, die perfect het scenario accentueert. De bijzondere inkleuring van Elodie Jacquemoire die mooi aansluit op het beklemmende en mysterieuze van het verhaal maken van dit album een heuse topper. WG.

http://i.imgur.com/ceBWEbU.jpgDit is een recensie van een gebruiker.