stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Aâma 4 Je wordt fantastisch, meisje


De instant-klassieker Aâma van Frederik Peeters werd aan een sneltempo op de Nederlandstalige markt gebracht door uitgeverij Sherpa. De laatste 2 delen dateren van 2016 en daar ben ik allerminst rouwig om want dit verhaal sleept je onherroepelijk mee zodat de komst van dit slotdeel niet snel genoeg kon komen...
https://egouvernaire.files.wordpress.com/2014/12/aama-substance.jpg
In het vorige deel, ‘De spiegelwoestijn’, kregen we reeds een aantal antwoorden of toch minstens de aanzet op antwoorden waar we van bij het begin van het verhaal naar verlangden. Eigenlijk kan je zeggen dat een groot deel reeds werd afgerond, maar het volstond absoluut niet om de nieuwsgierigheid te bevredigen. Hét einde van dit meeslepend werk komt pas op de laatste pagina van ‘Je wordt fantastisch, meisje’. Peeters heeft erg mooi en geleidelijk aan naar de climax van dit epos toegewerkt zonder de boel (omwille van commerciële redenen) te rekken, iets waar veel auteurs een voorbeeld aan mogen nemen! Het is echter wel zo dat je na lezing nog steeds de nodige vragen en twijfels zal hebben over hoe dit avontuur nu werkelijk afloopt. Maar dat kan of mag volgens mij ook niet anders bij dit verhaal. Het geheel brengt immers een ononderbroken gevoel van verbazing en verwondering teweeg.
Nog meer dan in de vorige delen krijgen we een abstracte en soms moeilijk te begrijpen wereld voorgeschoteld. De grens tussen droom en werkelijkheid is vaag, maar laat ik dat nu net zo heerlijk vinden. Je ondergaat zo voor een (heel klein) stukje wat de protagonist, die van de ene verbazingwekkende evolutie in de andere belandt, moet doormaken.
Wat dit album nog meer bijzonder maakt, is dat de auteur ons opzadelt met een heel aantal bespiegelingen over de maatschappij en de technologische evoluties. Hij maakt daarbij echter geen gebruik van een nabij toekomstbeeld of op dit moment realistische uitvindingen. In de plaats daarvan blijft hij, zeker grafisch, behoorlijk vaag zonder ons ook echt iets te onthouden. Hierdoor is dit verhaal heel wat tijdlozer dan heel wat andere SF-reeksen.
http://www.unamourdebd.fr//wp-content/gallery/aama_t4/aama_T4_p49.jpg
Ook grafisch is het genieten van dit album! De vaak psychedelische afbeeldingen blijven verwonderen en zijn de getuigen van een bijna onbegrensde fantasie van de auteur die de lezer moeiteloos verbijstert en soms minutenlang bij een bepaalde scène doet stilstaan om er zich te verlustigen in de vele unieke details.

Besluit: een prachtig science-fictionwerk waarmee Peeters zijn veelzijdigheid bewijst. Een herlezing zal niet lang op zich laten wachten!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.