stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
Op 15 maart 2001 overleed Pol De Valck, een Vlaming in hart en nieren, op amper 64-jarige leeftijd. Een naam die misschien niet direct zomaar een belletje laat rinkelen, maar als we zijn pseudoniem Brasser gebruiken, zal er bij menigeen wel een lampje gaan branden. Een man bij wie de passie voor het tekenen van cartoons al van jongs af kriebelde. Hij was amper een paar jaar oud, als alles wat ook maar beklad kon worden, er al aan moest geloven. Later tijdens zijn schooltijd, werden de binnenkanten van zijn schoolschriften opgefleurd met ware kunstwerkjes. Op dertienjarige leeftijd verklaarde hij zich tot amateur-journalist en bracht hij gazettekes onder de naam: ‘Kinderland’, later omgedoopt tot ‘Humbeek-magazine’. Het Humbeek waar hij geboren werd op 6 maart 1937.
Als hulde aan de Humbekenaars tekende hij onder de naam Brasser. De spotnaam van de inwoners van zijn geboortedorp. Een naam die volgens Pol De Valck, niet alleen een spotnaam is, maar eveneens staat voor graag uitgaan, pintjes drinken en Breugeliaans leven. Wat meteen de mens Pol de Valck typeert, een levensgenieter avant la lettre. Maar dan eentje met een ruime visie op het binnenlandse en buitenlandse gebeuren rondom hem heen. Iets wat hij treffend wist te vatten in zijn cartoons. Alhoewel Brasser al ruim vijftien jaar terug overleed, zijn een overgroot deel van zijn cartoons nog brandend actueel. Wat bewijst dat er doorheen de loop der jaren wel nieuwe regeringsleiders aan de macht komen, maar dat nog steeds dezelfde problemen de kop opsteken. We zitten nog steeds geplaagd met stakingen bij het spoor, bij bpost en stakingen op de luchthaven. Ook het gesjoemel van de banken kwam meermaals ter sprake, net als de alcoholcontroles, het falen van het gerecht en het racisme. Maar Brasser tekende niet alleen politieke cartoons, maar zette ook het sportief gebeuren om in leuke grappen. Wielrennen en vooral voetbal waren zijn dada. Wat niet vreemd is, als men weet dat oud-voetballer Hugo Broos getrouwd is met Pols jongste zus Sonja. Wie ooit alles van Brasser wil verzamelen zal wel even op zijn neus kijken en over heel wat ruimte moeten beschikken. We geven hieronder de reden waarom.
Zijn echte carrière als journalist startte op 31 mei 1962, toen verscheen zijn eerste cartoon in het satirische blad ‘t Pallieterke’. Een blad waarvoor hij werk aanleverde tot enkele weken voor zijn dood. Maar niet alleen dit blad deed beroep op Brassers scherpe pen. Er waten er diverse anderen. We zetten er, zonder compleet te zijn, er een aantal op een rij: ‘Het Nieuwsblad’, De Standaard’, ‘De Volksmacht’ later omgevormd tot ‘Visie’, ‘Raak’ (KWB), TV-Ekspres, ‘Kleine Snoecks Almanack’… en nog vele anderen. Ondanks het vele werk voor al deze uitgaven vond hij nog tijd voor het ontwerpen van bierkaartjes, sigarenbanden en diverse affiches voor sportclubs, verenigingen, scholen en andere organisaties. Laten we vooral zij uitgebreide prijzenkast niet vergeten. Hij heeft zowat alle cartoonprijzen die in Vlaanderen en ver daarbuiten te winnen waren ook gewonnen. Bovenstaande bespreking is slechts een korte samenvatting van wat het boek: ‘Brasser, Paul De Valck (1937-2001) te bieden heeft. Niet alleen brengt het boek een 76-pagina’s tellend uitgebreid dossier over zijn leven en werk, tevens werd er een selectie gemaakt uit het archief van ruim vijftienhonderd tekeningen die de meester naliet. Het zijn overwegend cartoons die, gespreid over vier decennia, tijdschriften, kranten en andere media sierden in binnen- en buitenland. Dit boek is een ware must voor de liefhebber en verzamelaar van het werk van Brasser. WG.