stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Antarctica 3 908 zuid


Het is genoegzaam bekend: de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. In het sportjargon circuleert een variant hierop: de winnaar heeft altijd gelijk en wie de beslissende score maakt wordt voor de eeuwigheid beroemd. Dat één en ander door details bepaald wordt en een uitkomst net zo goed andersom had kunnen zijn wordt daarbij al wel eens uit het oog verloren.

De reeks Antarctica heeft het over de wedloop naar de zuidpool. Een wedstrijd tussen Amundsen en Scott. Hun dagboeken, en de lezingen die Amundsen erover later gaf, vormen de achtergrond van deze reeks.

We zien hoe beide teams andere keuzes maken die mee de uitkomst van de race bepalen. De hardheid van de omgeving komt heel goed tot zijn recht in het verhaal, maar ook in de tekeningen van Bernard Kölle. Dat de tinten variëren tussen lichtblauw en donkergrijs mag niet verbazen, rekening houdend met het klimaat.

Tegen deze achtergrond mogen we ook de ontknoping van de liefdesaffaire tussen Knut en Maureen mee beleven. Het maakt het geheel wat doorleefder.

Deze reeks heeft een niet alledaags onderwerp en wordt in dit derde deel fraai afgerond. Wat overblijft is de herinnering aan een epische strijd, op afstand, maar laat ons niet vergeten dat niet enkel Amundsen en Scott naar de zuidpool trokken. Met hen trok een schare van geharde mannen (en in deze reeks dus ook 1 vrouw) mee waarover de geschiedenis niets zegt. Hoevelen hebben er hun hachje bij ingeschoten? Wat waren hun ervaringen, wat voelden zij?

Antarctica laat ons naast de fraaie plaatjes van de natuur op de zuidpool en de op waarheid gebaseerde race ook eens stil staan bij het lot van de kleine man, wiens leven vaak zo bepaald werd door de dromen van hen die de geschiedenis wél haalden.

Zowel grafisch als wat het verhaal betreft zeker een mooie reeks, die een waardig einde kent in dit derde album!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.