Recensie

Geef mij maar Amsterdam 1 Geef mij maar Amsterdam


Fotostrips bestaan al tientallen jaren, maar krijgen meestal slechts een publicatie in tijdschriften. Ype Driessen slaagt er met zijn reeks wel in om in boekvorm de winkelschappen te halen. De reden daarvoor is ongetwijfeld dat de man een vrij groot publiek aanspreekt én dat hij niet gaat voor een lang verhaal, maar wel voor korte gags die meestal bestaan uit een 4-tal foto’s.

De in dit boek opgenomen grappen verschenen tussen 2014 en 2016 bijna allemaal in Het Parool, een krant die zich voornamelijk richt op de stad Amsterdam. Het zal dan ook niet verwonderen dat het meeste materiaal uit deze bundeling door deze stad en z’n bewoners geïnspireerd werd.
Ype omschrijft z’n publicaties als autobiografisch en dit album laat zich dan ook een beetje lezen als een dagboek. Het verhaal begint op het moment dat de auteur samen met z’n huisgenoten van Utrecht naar Amsterdam verhuist. Daarna krijgen we een heel aantal bespiegelingen op de stad Amsterdam, z’n inwoners en hun gewoonten. Toch zijn het voornamelijk de dialogen en interactie tussen de vrienden en huisgenoten die de hoofdbrok uitmaken.

De sterkte van Ypes werk zit hem in het feit dat hij met 4 foto’s en een erg beperkte hoeveelheid tekst toch schitterend grappige dingen weet weer te geven. Geen eenvoudige opgave want met foto’s zit je toch duidelijk beperkter dan met tekeningen. Er wordt zo nu en dan wel gebruik gemaakt van getekende elementen, maar dat is uiterst beperkt.

Wie een aantal strips uit het boek wil bekijken, kan terecht op de site van Ype: http://fotostrips.nl/boeken/25

Besluit: best wel ‘n amusant stukje literatuur!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.