stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Agent 327 (Uitgeverij M/L) 17 Hotel New York


Agent 327 viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Een hele mijlpaal voor deze oerhollandse geheimagent. Meteen een mooie gelegenheid om 1 van zijn albums (steevast Dossier genoemd) van onder het stof te halen.

327 ontvlucht op een dag de kantoren van de geheime dienst om een ADV-dag te nemen. Oerhollands zoals gezegd, wij houden het op een dagje vrijaf. Hij keert terug naar zijn geboortestad Rotterdam, waar verschillende verhaallijnen met figuren uit vroegere albums samen komen.

Enerzijds is er Wu Manchu die onder de New York Barber Shop haar perfide plannen smeedt in een gangenstelsel. Anderzijds heb je kolonel Bauer die met Dritta Reich wereldoorlog II nieuw leven wil inblazen (of net leven wil uitblazen) door een geheim wapen dat diep onder Hotel New York is verborgen te reactiveren.

Wanneer 327 door de nodige toevalligheden in beide verhalen verstrikt wordt krijgen we een dossier voorgeschoteld dat zowel spannend als grappig is. Olga Lawina, een welgevormde kruising tussen Heidi aus Tirol (kapsel) en Dolly Parton (juist) redt weer eens de meubelen en, en passant, ook de wereld.

Martin Lodewijk is misschien wel het uithangbord van het Nederlandse stripgebeuren van de voorbije halve eeuw. Langer zelfs, want ook zijn vroeg werk mag niet vergeten worden. Een mooie bespreking hiervan kan U hier nog eens nalezen.

Als geboren en getogen Rotterdammer kent hij de locaties van dit verhaal natuurlijk meer dan goed en Hotel en Barber Shop zijn dan ook zeer herkenbaar. Het lijkt trouwens alsof hij zijn eigen verblijf- of werkplaats plaats met een knipoog in de verte de achtergrond laat vormen voor een door de haven dwalende 327, maar dat kan enkel hij bevestigen. Oordeel zelf maar, het eerste plaatje van de afbeelding hieronder:

http://home.hccnet.nl/van.baggum/agent 327-17-hotel_1.jpg

In Agent 327 combineert hij het spionagegenre, op een humoristische wijze gebracht, met een satire op bepaalde maatschappelijke fenomenen uit het Nederlandse dagelijkse leven. Steeds op een verfijnde manier, nooit kwetsend.

De tekeningen zijn bijzonder zwierig. Wanneer dat nodig is wordt het decor gedetailleerd uitgewerkt, in andere plaatjes blijft deze vrij sober.

Grote meneer, die Martin Lodewijk. En ook Hendrik Ijzerbroot, alias Agent 327. Ad multos annos!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.