stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Blueberry INT A3 Integrale uitgave 3


Blueberry voorstellen aan een stripminnend publiek lijkt me overbodig. Deze stripreeks uit de koker van JM Charlier en uit de tekenpen van Jean Giraud heeft generaties kunnen bekoren. In tijden van "integralen troef" mag het dan ook niet verbazen dat de sympathieke maar ruige luitenant van de blauwbloezen ook een fraaie integrale krijgt. Uitgeverij Dargaud presenteert nu het derde deel in deze integrale.

Hierin wordt een begin gemaakt met de tweede lange cyclus van verhalen, die over de aanleg van de spoorweg gaan. Het is de bedoeling om de oost- en westkust te verbinden. Dat dit niet van een leien dakje gaat spreekt vanzelf.

In de reeks wisselen zich cycli van variabele lengte af met one shots. De eerste cyclus omvatte 5 albums die samen met het op zichzelf staande "De man met de zilveren ster" in de eerste beide delen van deze integrale reeks werden opgenomen.

Na een bijzonder interessant inleidend dossier van de hand van Hugo Cassavetti kan je nu genieten van "Het ijzeren paard", "De man met de ijzeren vuist" en "Vlakte der Sioux". Deze cyclus zal zijn einde kennen in "Generaal Geelkop", die we later mogen verwachten.

Het dossier biedt een enorme meerwaarde aan de verhalen. Cassavetti beperkt zich niet tot de in dit deel opgenomen albums maar gaat verder, of beter gezegd dieper. Hij haalt elementen aan die je met meer aandacht laten lezen.

Het spreiden van een verhaal over meerdere albums houdt een zeker gevaar in. Verhalen worden tegenwoordig vaak gerokken om het rekken zelf en de daarbij horende extra albumverkoop. Bij Charlier is daar niets van te merken. Er is geen enkele overbodige verhaallijn, Giraud moet geen enkel plaatje te veel tekenen. Het verhaal is lang maar dat stoort geenszins. Je leest het als een...trein.

Giraud is in deze albums op zijn best, de tekeningen zijn bijzonder uitgewerkt en heel gevarieerd. Er straalt een enorme intensiteit uit. Alles wat een western moet hebben is aanwezig: paarden, indianen, vuurgevechten, en zeker niet te vergeten de natuur. Giraud was een grootmeester, laat niemand daaraan twijfelen!

Deze verhaallijn verscheen net 50 jaar geleden in Pilote maar heeft nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren.

Een kleine bedenking toch aan de rand: de helden die JM Charlier aan zijn publiek voorschotelde waren doorgaans "ideale schoonzoontypes". Hoge morele waarden, betrouwbaar, goudeerlijk, de braafheid zelve. Een kleine greep uit dit assortiment: Buck Danny en Michel Tanguy, Flip Flink, Joris Jasper, de Bevers. Ja, Roodbaard is een piraat, maar Eric (het feitelijke hoofdpersonage) hoort toch ook wel thuis in die groep. En dan is er plots ettertje Blueberry... Het bloed kruipt waar het niet gaan kan?

De reeks is ook heel fraai uitgegeven en hoort in deze vorm in elke stripkast thuis!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.