stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Samoerai 10 Ririko


Met een naam als Samoeraï weet je meteen wat je te wachten staat bij een stripreeks: verhalen over een rondtrekkende zwaardvechter in het feodale Japan. Die beleeft dan allerhande avonturen en is meestal de verdediger van weduwen, wezen en anderen waar we als lezer sympathie voor kunnen hebben.

De aan deze situatie inherente gevechtscenes en het Japan uit die tijd lenen zich ook bijzonder goed voor het medium strips. Een tekenaar kan alle facetten van zijn grafisch vermogen kwijt in de natuur en de actie, en wat bijgeloof en monsters bieden scenaristen de kans om een boeiend verhaal te vertellen.

Dat is wat de reeks Samoeraï tot op heden tot een groot succes maakte en zelfs tot een spin off (Samroeraï legendes) aanleiding gaf.

In het tiende album uit de reguliere reeks volgen we Takeo, het hoofdpersonage, wanneer hij in een dorpje aankomt en opgenomen wordt bij een bejaarde man met zijn kleindochter, Ririko uit de titel. Zij wil zwaardvechtster worden maar heeft meer talent als kunstenares. Wanneer ze in de strijd moet is Takeo er als de pinken bij om haar te beschermen.

Het verhaal dat verteld wordt biedt weinig om naar uit te kijken. Dergelijke settings zijn er al in andere reeksen geweest en er komt geen nieuw gegeven dat kan verrassen.

De tekeningen zijn voor het eerst in de reguliere reeks niet meer van Frédéric Genêt, maar wel van Cristina Mormile. Zij heeft goed naar haar voorbeeld gekeken wat betreft pagina-indelingen. Die waren altijd al 1 van de sterke punten van de reeks. Maar haar tekenwerk is toch niet van dezelfde kwaliteit als dat van Genêt.

Globaal levert dit een album op dat maar matig kan boeien in vergelijking met de vorige albums. Wel krijgen we een opstapje naar een nieuw mysterie uit het verleden van Takeo door een figuur die ons op het einde van het 9e album ook al even de wenkbrauwen deed fronsen: wie is die man, en wat heeft hij te betekenen voor Takeo?

Hopelijk krijgen scenarist en tekenaar tegen het vervolg de kwaliteit weer op het hoge niveau dat de reeks vroeger zo aangenaam maakte!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.