Recensie

Wunderwaffen 6 Het Antarcticaspectrum


Laat de geschiedenis voor wat ze is en neem voor éénmaal aan dat de landing van de geallieerden in Normandië op D-day mislukte, terwijl aan het oostfront de Nazi's de Russen hadden kunnen in bedwang houden. Koppel hieraan een Duitse superioriteit op het vlak van technologie, die ze in wonderwapens (Wunderwaffen) concretiseren, en je hebt een schitterend uitgangspunt voor een stripreeks.

De genoemde Wunderwaffezn zijn vooral vliegtuigen met een speciaal design en ongekende kwaliteiten. Wunderwaffen was in de 1e 5 delen dan ook vooral een verhaal doorspekt met luchtgevechten.

Dit wordt in deel 6 enigszins anders. We volgen nog steeds Hans Murnau, 1 van de toppiloten van het Nazi-regime. Maar hij wordt samen met zijn toestel door een ander ongekend toestel, een cargo-U-boot, naar Antarctica gebracht. Volgers van deze reeks weten nog wel dat een groep van SSers daar vanuit een basis een opmerkelijke ontdekking deed.

Het verhaal in dit album gaat grotendeels over de tocht, terwijl er ook aandacht is voor het geheim ter plaatse. Er zijn dan ook minder luchtgevechten te bewonderen, maar op zich is dat niet zo erg, want een echte meerwaarde boden ze niet voor de verhaallijnen.

Het raadsel op Antarctica staat nu volop in de schijnwerpers. Ook de geallieerden zijn zeer geïnteresseerd. Ze zijn minder getriggerd door het geheim zelf, waarvan ze geen benul hebben, maar eerder door de geheimzinnigheid die er heerst en die "iets te betekenen" moet hebben.

Terwijl dit raadsel uitvergroot wordt blijven we helaas op onze honger zitten wat betreft het bijzonder mysterieuze gegeven van de schijnbare onsterfelijkheid van Murnau en zijn beide kompanen. Meer dan een bijkomend maar onrechtstreeks argument voor deze onsterfelijkheid wordt niet aangereikt. Er zit op dat vlak geen schot in het verhaal. Toch wel jammer dat er nieuwe mysteries centraal komen te staan terwijl het vorige, toch intrigerende, nu stiefmoederlijk wordt behandeld.

Het verhaal werd geschreven door Richard D. Nolane, van zijn echte naam Olivier Reynaud. Het leest vlot en zit goed ineen. Door een fictieve werkelijkheid te creëren geeft hij zichzelf natuurlijk ook de vrijheid om heel ver te gaan in zijn situering. Dat is leuk voor wie zich er niet aan stoort dat de geschiedenis geweld wordt aangedaan.

De tekeningen zijn van Maza. Ze sluiten goed aan bij het avontuurlijke van dit verhaal en zijn mooi uitgewerkt. Een flashback wordt meer sepia ingekleurd, zodat we ons niet kunnen vergissen.

In het Frans zijn er ondertussen al 10 delen verschenen. Het boeiende verhaal wordt hopelijk niet eindeloos uitgemolken, laat er nu maar wat antwoorden komen!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.