Recensie

Clifton, De nieuwe avonturen 1 Spookrijders onder invloed


Het werk van Raymond Macherot mag zich, heel terecht, in vernieuwde interesse verheugen. Kenners hebben altijd wel zijn creaties kunnen waarderen, maar met de integrales van Chlorophyl wordt ook de aandacht van een nieuw publiek getrokken. Strips waarin de figuren dieren zijn waren dan ook het handelsmerk van Macherot. Naast Chlorophyl zijn ook Snoesje, Minolt en Poezekat van zijn hand. Het merendeel van zijn creaties werden later door andere auteurs gebruikt voor nieuwe verhalen.

Dat laatste is ook gebeurd met Clifton, een Engelse gentleman-detective. Begin jaren zestig van de vorige eeuw tekende en schreef Macherot 3 relatief korte verhalen over deze zeer herkenbare figuur. Daarna was er een kort intermezzo door Jo-El Azara en Greg, waarna de reeks lange tijd in handen kwam van Turk en Bob de Groot. Vanaf 1978 verschenen de albums met een zeer herkenbare cover: tegen een zwarte achtergrond stond bovenaan de naam Clifton, geflankeerd door telkens een halve Union Jack.

Van deze Clifton is nu het eerste album in de reeks "Nieuwe avonturen" verschenen. De titel is "Spookrijders onder invloed" en darmee is de clou al grotendeels verraden. Londen, en later andere steden, worden immers opgeschrikt door verkeersongevallen, die veroorzaakt worden door Britse chauffeurs die een onbedwingbare drang hebben plots rechts te rijden - shocking! De verzekeringsmaatschappijen kloppen aan bij Clifton, die sinds 3 dagen zijn trouwe(?) huishoudster moet missen. Het spreekt vanzelf dat Clifton op zoek gaat en de oorzaak vindt.

De reeks heeft het altijd al moeten hebben van de humor, die erop gericht was om ons vastelanders te laten zien hoe Britten leven en denken. Het spreekwoordelijke flegma van de Engelsen lijkt wel ontstaan in de verhalen van vroeger. Dat vinden we ook in dit nieuwe album, dat geschreven werd door Zidrou.

Dat Zidrou een duizendpoot als scenarist is weten we al langer. Zo heeft hij al meerdere reeksen uit het verleden nieuw leven ingeblazen, waaronder De Sliert (van Roba), De Flagada (van Degos) of Rik Ringers (van Tibet en Greg). Voor dit album werkt hij samen met Turk, die ook in de jaren zeventig de reeks al tekende. Dat zorgt vanzelfsprekend voor een grote herkenbaarheid, ook al zijn zijn tekeningen geëvolueerd. Persoonlijk vind ik de verhalen die Turk tekende in de jaren zeventig en tachtig iets meer afgewerkt.

Het verhaal zelf zit goed ineen. Spannend is het niet echt, maar de nadruk ligt dan ook in de 1e plaats op fijne humor. En die is er wel degelijk. Nog niet helemaal op het niveau dat Greg dit bracht, maar er lijkt wel potentieel te zitten in Zidrous Clifton.

In tijden van Brexit is ook de nieuwe Clifton een remedie tegen pessimisme.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.