stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Het eiland 1 Het eiland


Bij een titel als 'Het eiland' weet je op voorhand al dat het iets speciaal gaat zijn. Geen enkel eiland heeft al simpele of vreugdevolle verhalen voort gebracht, dus mijn verwachtingsniveau is al meteen gezet.

En wat het eiland belooft, komt het ook na. Op dit eiland wonen overlevers. Er was een oorlog maar zij waren er niet in geïnteresseerd. Noord of Zuid, niet waard om voor te vechten, maar ten tijde van oorlog is dat een dure keuze. Ze werden gevangen genomen en naar dit eiland gebracht voor verdere 'ondervraging'. Echter op het transport loopt het mis en ze kunnen ontsnappen. Nu, zoveel jaar later, de oorlog al half vergeten, komt er een soldaat terecht op het eiland. Zelf zegt hij een deserteur te zijn, maar kunnen ze hem vertrouwen of is hij de voorhoede van een nieuwe invasie? Voor- en tegenstanders staan op en maken het er niet gemakkelijker op...

De centrale vraag is dan ook of je bereid bent de prijs te betalen van je vrijheid of is het dan geen vrijheid meer? Er gebeurt behoorlijk wat in dit verhaal, oorlog en soldaten maken dat onvermijdelijk, en toch is het vooral de gewetenskwestie die de spanning opdrijft. Niet alleen omdat je wil weten welk kamp gaat winnen en wat daar de consequenties van zijn, maar ook omdat dit dezelfde vraag ook bij de lezer oproept. In welk kamp zou jij zitten? Welke prijs wil jij betalen en is dat uiteindelijk ook de beste beslissing?

De tekeningen hebben me verbaasd. Zowel het kleurgebruik als de open tekenstijl geven een verwelkomende indruk. Met dit soort verhalen, mede door de invloed van de Amerikaanse comics, verwacht ik een donkere en ruwe stijl.. niks van dat alles hier. Misschien is het wel net daar door dat de gewetenskwestie zo hard naar voor komt.. De vraag met harde consequenties tegenover deze vriendelijke tekeningen, het laat zijn indruk achter.

In het kort: psychologisch vraagstuk dat je ook even met jezelf doet stilstaan

witam

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.