Recensie

Agent 327 (Uitgeverij M/L) 1 Dossier dozijn min één


Agent 327, de Nederlandse stripreeks van Martin Lodewijk (die onder andere ook het succesvolle Storm op z’n palmares heeft staan), handelt over een geheim agent van de Nederlandse Geheime Dienst. Hendrik Ijzerbroot is z’n echte naam, maar hij doet er vanzelfsprekend alles aan om incognito te blijven. Vooral van het onopgemerkt naar z’n werk gaan, maakt hij een erezaak en hij verzint dan ook de meest absurde manieren om onherkenbaar of onopgemerkt het gebouw binnen te gaan. Verder blinkt de man vooral uit in het doen mislukken van de hem toevertrouwde opdrachten. Niet dat dat met kwade bedoelingen gebeurt, maar óf de emoties worden hem te sterk óf de techniek laat hem weer eens in de steek óf de doortastendheid van z’n tegenstanders blijkt te groot. Hij is dan ook, ondanks z’n onovertroffen vaardigheden in vermommen en allerlei gevechtstechnieken, allesbehalve een top geheim agent. Gelukkig voor hem, zijn z’n tegenstrevers ook niet al te snugger en weet hij steeds uit hun klauwen te ontsnappen.
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/agent327_01a.jpg
De 11 hier opgenomen verhaaltjes stammen uit de beginperiode van Agent 327’s carrière. Dat is aan allerlei zaken te merken. In de eerste plaats aan de gebruikte technologie. Natuurlijk heeft sedert de jaren 60 de techniek een hoge vlucht genomen. Klassieke telefoontoestellen, typemachines, oude voertuigen, analoge fototoestellen en zo meer maken wezenlijk onderdeel uit van de pagina’s in dit album en creëren een ouderwets sfeertje. Toch doen de verhalen zelf niet gedateerd aan.
Dat dit de eerste avonturen van Agent 327 zijn, zie je ook aan de lengte en complexiteit van de vertellingen. Doordat ze telkens maar enkele pagina’s beslaan, zijn het vrij eenvoudige avonturen die Lodewijk ons voorschotelt. Het is vooral een kwestie van je ontspannen te laten meenemen op de doldwaze missies en te genieten van de blunders die protagonist en antagonisten begaan. Telkens opnieuw weet de auteur te verrassen en leuk uit de hoek te komen!
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/agent327_01b.jpg
Ook grafisch zit het goed, met dank aan het herscannen, opnieuw inkleuren en herletteren van de originelen. De tekeningen kunnen zeker bekoren, hoewel de uitwerking van de achtergronden soms te wensen overlaat. Wat wel opvalt is dat alles er nogal gekarteld uitziet. Ik heb er geen idee van of dit nu ligt aan de herwerking (het scanproces) of aan de tekenstijl van Lodewijk. Het geeft een apart, maar zeker niet storend effect.

Besluit: Dossier één - Dossier dozijn min één zorgt voor een entertainend half uurtje leesplezier.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.