stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Boes (Saga) 4 Deel 4


Een gezonde portie humor op tijd en stond, zou U als stripliefhebber daar "nee" tegen zeggen? Vast niet!

Maar humor is toch zo persoonlijk, soms is het visuele om te lachen, dan weer het verbale. Of net niet, en wanneer je humor verwacht maar je je er niet in kan vinden dan werkt het eerder averechts.

Op zeker spelen dan maar? Dan heb ik een gouden tip voor U: Boes van oer-Nederlandse makelij.

Boes is zeker geen nieuwkomer in het stripland. Deze strookjesstrip (is dat geen tautologie?) gaat al van in de jaren 80 van de vorige eeuw mee. De humor zal dan wel belegen zijn, zullen kwatongen tegenwerpen, maar laat ik hen meteen terecht wijzen: Boes is ook na bijna 40 jaar nog steeds geniet- en leesbaar.

Alhoewel we dat laatste moeten nuanceren: echt lezen kan je deze strips niet, want er staat geen letter in. De humor is puur visueel. Dat dit nog steeds werkt pleit voor het meesterschap van scenarist Thijs Wilms. De grappen gaan over dieren van allerlei ras. Boes, een os met boerenkledij, ontmoet even goed ijsberen als bevers en leeuwen. Alles kan en ook dat werkt.

De lichamelijke kenmerken van de verschillende diersoorten zorgen telkens opnieuw voor verrassende en grappige wendingen. Boes, maar ook de andere dieren, gaan creatief om met hun lichamen.

Het is des mensens, we lachen graag met lichamelijke kenmerken. De dieren gedragen zich dan ook als mensen en houden ons al wel eens een spiegel voor. Boes laat ons (glim)lachend relativeren.

Ook de tekeningen van Wil Raymakers zijn nog geen spat verouderd. De achtergrond is sober gehouden, vaak ook maar nauwelijks ingekleurd. Hierdoor blijft de aandacht bij wat de dieren doen.

Hoe oer-Hollands Boes ook moge zijn, toch is deze tekstloze humor universeel. Ten bewijze hiervan geef ik graag mee dat er een Japanse animatiereeks over Boes werd gemaakt.

Saga geeft deze tijdloze strips als integrale uit in een hardcover versie en een budgetvriendelijkere softcover. Proef ervan, al dan niet opnieuw, en je wordt gegarandeerd verslaafd!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.