stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Vasten 2 Nachtmerries


Een recensie over een strip schrijven, hoe begin je daar aan? Die vraag heb ik me eigenlijk maar zelden gesteld. Meestal lees ik een strip en weet ik vrij snel wat ik erover zou willen vertellen. Niet dat ik ervan uit ga dat anderen noodzakelijk een boodschap hebben aan wat ik vertel, maar mijn bedoeling is vooral om wie dit wenst te lezen wat informatie te geven, teneinde geen kat in een zak te kopen.

Maar af en toe werkt dit totaal niet. Hier zit ik na het lezen van deel 2, Nachtmerries, uit de reeks Vasten, en ben volledig van mijn sokken geblazen.

In deel 1, Witte nacht, maakten we kennis met Aimé Vasten. Maarten Trouwen vertelt het verhaal van hun ontmoeting en hun vriendschap. Dit relaas gaat in deel 2 verder. We bevinden ons niet meer op het platteland maar de sneltrein heeft Maarten en Aimé naar Lanmeurbourg gebracht. Op een traag tempo komen we meer te weten over Aimé en zijn persoonlijkheid, zijn angsten en complexen en zijn toekomstperspectieven. Het tempo is zelfs zo traag dat er vaak niets gebeurt, maar is dat niet een uitgelezen manier om echt in iemands binnenste te kunnen kijken?

De vriendschap tussen Maarten en Aimé, en Ferdinand de hond, is dan ook niet gebaseerd op oppervlakkigheid maar op een gevoel van verbondenheid. Dat ondanks het feit dat Maarten plots over een massa geld beschikt en beiden van de geneugten van het leven kunnen genieten.Want ook al is de vriendschap in tijd uitgedrukt nog pril, Maarten en Aimé ontpoppen zich voor elkaar wel als echte vrienden.

Dit prachtige verhaal van Christophe Bec wordt op een schitterende manier in beeld gebracht door Paolo Mottura. Die naam zei me niet meteen iets en toch draait deze Italiaan al enkele decennia mee als tekenaar van Topolino, de Italiaanse versie van Mickey Mouse. Vasten is ondertussen al meer dan 10 jaar geleden in het Frans verschenen en het is voor mij onbegrijpelijk hoe een dergelijk talent zo lang onder de radar van het Nederlandstalige stripgebeuren is kunnen blijven.Zijn personages komen tot leven en zijn vol echte emoties, die ook voor ons zichtbaar zijn. Decors, architectuur en landschappen worden telkens uit een andere hoek bekeken. Ook hier is, net als in het verhaal van Bec, nergens een hang naar spektakel aanwezig. Het oogt mooi door wat het is, met aandacht voor details. Er spreekt groot vakmanschap en talent, maar ook respect voor verhaal en lezer, uit de tekeningen van Mottura.

De inkleuring doet de rest: deze is rustgevend en zacht.

Een strip over een bijzondere en mooie vriendschap, die zowel op vlak van verhaal, tekeningen als inkleuring verstillend werkt, je komt het niet alle dagen tegen.

Uitgever Microbe heeft ons na deel 1 niet lang laten wachten op deel 2. Ondertussen kan je voor het begin van deze trilogie kiezen tussen een hard- of softcover. Hopelijk volgt deel 3 ook snel.

Op Pasen klinkt het contradictorisch, maar met gerust gemoed kan ik toch zeggen: haal Vasten in huis!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.