stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

14-18 6 De foto (Augustus 1916)


Het vijfde deel was bij de top-delen uit deze reeks. Daarom dat het toch een beetje met angst is dat ik dit deel open doe.. gaat ie door op het niveau van 'De ebbenhouten reus' of zal 'De foto' mislukken?

Nog steeds volgen we de lotgevallen van een aantal mannen uit hetzelfde dorp aan het front. Ik spreek niet van vrienden want hoewel ze samen door het vuur gaan in de loopgraven, zijn er toch heel wat spanningen die langzaam aan op de voorgrond komen. De figuurlijke wonden etteren maar genezing is niet direct in zicht. Ondertussen zijn de gevolgen van de oorlog al zichtbaar: een dode, een man zonder been,...

Dit deel introduceert de tanks, maar niet als alles overheersende oplossing voor de oorlog maar als een feilbare machine. Het is aan onze mannen om hem terug aan de praat te krijgen. Tijdens die opdracht, stort er een vliegtuig neer, waarvan de piloot de crash overleeft. En opeens veranderen de prioriteiten en willen ze hem redden (hij is dan ook van hun kant). En wat er dan gebeurt, hakt er echt wel in. De wreedheid van de oorlog, open bloot en zo hard... het grijpt me vast en laat me niet los, zelfs niet nu ik dit deel al even toe heb. En ja, zelfs in het eerste deel werd dit al min of meer aangekondigd en ik was dan ook met een klein hartje aan het wachten op dit vreselijke moment, maar toch komt het ongemeen hard aan.

Er wordt een duidelijk verschil gemaakt tussen het leven in het dorp en aan het front in de tekeningen. Weg van het dorp is het altijd mooi, schijnt de zon en fluiten de vogeltjes terwijl in de loopgraven het ofwel nacht is, ofwel is men omgeven door modder ofwel is het zwaar bewolkt. Zelden krijgen de soldaten eens een lichtpunt te zien in hun omgeving. Natuurlijk is dit mooi uitgekiend om de situatie aan het front nog indringender te maken als lezer. Het werkt, te meer daar ons geen detail bespaard wordt.

In het kort: het is slikken, dit deel, en er is bijgevolg geen sprake van een mislukking!

witam

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.