stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Orion (Miguel) 2 Boek 2


De mensheid heeft reeds eeuwen geleden z’n bakermat verlaten en vestigde zich op vele planeten. Verschillende van die volkeren zetten een stap terug in de tijd en kennen de technologische snufjes van weleer niet meer. Zo ook op een kleine planeet van het sterrenstelsel Orion waar ruimteschepen en vuurwapens onbekend zijn. Maar daar komt verandering in doordat een ruimte-agent van de aarde tegen alle wetten in handelt om zich te verrijken.
Op de planeet die in de loop der tijden een kastensysteem ontwikkelde, verzetten 2 kastenlozen die als slaven werden verkocht, zich tegen de huidige veranderingen die voortvloeien uit de wisselende machtsverhoudingen. Maar nu blijkt dat de problemen veel groter zijn dan iemand ooit kon vermoeden.

Dit is een klassiek SF-verhaal dat in de jaren ‘70 van vorige eeuw geschreven werd door Julia Verlanger (onder de naam Gilles Thomas) en dat merk je ook wel. Toch is het een album dat zich ook nu nog laat omzetten in stripvorm, vooral doordat technologie slechts een klein onderdeel vormt van het totaal.
Dankzij een aantal onverwachte wendingen stijgt dit afsluitende deel boven het eerste uit. Die ontwikkelingen, die ook enkele zaken ophelderen die op het eerste zicht minder logisch waren, geven het verhaal de wending die nodig was om een aantrekkelijk geheel te creëren.
Wat ik ook weet te appreciëren is dat er een aantal actuele thema’s in het verhaal verweven zitten. Zo klaagt [url=de auteur]de auteur[/url] het kastenstelsen aan zoals dat bijvoorbeeld nog bestaat in India, Nepal en Bangladesh. Ook wordt de hypocrisie van rijke landen tegenover kleinere staten aan de kaak gesteld waarbij de negatieve invloeden van een te doorgedreven bemoeienis van die eerste verregaande nefaste gevolgen heeft voor de armere bevolking. Door deze geslaagde mix aan ingrediënten durf ik te zeggen dat dit een geslaagd einde is van deze cyclus waar volgens mij nog meer had ingezeten, mocht men geopteerd hebben voor een of enkele albums meer, waardoor de spanning zorgvuldiger had kunnen opgebouwd worden.

Over de tekeningen heb ik reeds laten verstaan dat Jorge Miguel z’n vak verstaat. Toch is er zeker nog plaats voor verbetering, in het bijzonder bij een aantal gezichten en achtergronden die er ‘te gelikt’ uitzien.

Besluit: een aardig tweeluik dat me als SF-liefhebber best kon bekoren.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.