stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

De vorsers 1 Ferraris, 1512 - Van lood naar goud


De vorsers... lang geleden dat ik dat woord nog eens gehoord heb. In het Vlaams, staat een vorser voor een onderzoeker en dat in een vrij algemene betekenis. In het ABN is dat iets beperkter in omvang en duidt het op iemand die wetenschappelijk onderzoek verricht. En dat laatste is correcter voor deze reeks.

Professor Horatius wordt in 1511 in zijn klas vermoord en toch heeft niemand de moordenaar gezien. Integendeel, de moord lijkt op eerste zicht onmogelijk uit te voeren. Niemand in de klas heeft de pijl gevuurd, maar er was ook geen enkel deur of raam open om door te schieten. Door deze zaak staat de universiteit in rep en roer, net wanneer een andere belangrijke prof toekomt, ene Copernicus. Deze is meteen geïntrigeerd door de zaak en vermits de politie niet echt uitblinkt in wil om het op te lossen, gaat hij zelf op pad. Deze onderzoekstocht wordt nog des interessanter wanneer er een tweede moord blijkt gepleegd te zijn, op een student. En een andere student, Paracelsus of Theo voor de vrienden, een echte uitblinker tevens arrogant kereltje, staat hem hier in bij. Hij gelooft immers ook niet dat zijn vriend zelfmoord zou gepleegd hebben. De oplossing is te vinden in de strip...

Dit is een spannend detective-verhaal dat door deductie en wetenschap tot een oplossing komt. Klinkt als een soort van Sherlock Holmes maar dan wel met totaal andere karakters en in een andere omgeving en ander tijdperk. Toch, het lijkt er wel sterk op en dat werkt ook. De humor kon niet ontbreken en houdt dit, ondanks de moorden, zeer aangenaam om te lezen. Dit is gewoon een leuk en boeiend verhaal dat vlot gebracht wordt. Meer moet dat ook niet zijn.

Er wordt wel een extra toets toegevoegd, namelijk door de benamingen van de belangrijkste personages.. Ze hebben allemaal ook echt bestaan en hebben belangrijke bijdrages geleverd aan de wetenschap. Ik hou wel van zulke extra's.

De tekeningen sluiten aan bij de verhaalstijl. De kleuren zijn overwegend warm. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende bladschikkingen om er de snelheid mee in te houden en die dynamiek is ook in de tekeningen zelf terug te vinden. Zelfs tijdens gesprekken staan de deelnemers zelden stil. De duidelijke smoelen en bijhorende gezichtsuitdrukkingen maken het vlotte plaatje compleet.

In het kort: een aangenaam detective-verhaalDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.