stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Laowai 1 De opiumoorlog


Veel historische stripreeksen brengen de gekende geschiedenis weer tot leven, maar regelmatig zijn er auteurs die ook onbekende stukjes geschiedenis als basis voor hun verhaal gebruiken. Zo nemen Alcante en Bollée ons hier mee naar de tweede helft van de negentiende eeuw in China. De reeksnaam is dan ook een Chinees woord want Laowai is Chinees voor vreemdeling.
Natuurlijk brengen ze ons geen saai geschiedenis lesje, maar gebruiken ze de “opiumoorlogen” tussen Groot-Brittannië en Frankrijk aan de ene kant en het keizerlijke China aan de andere kant als kader voor een spannend verhaal.

De tekeningen en de inkleuring zijn van de hand van Xavier Besse. We kennen hem nog van het vroegtijdig gestopte “de herinnering aan Abraham”. Hij maakt vooral indruk met zijn filmische aanpak om scènes in beeld te brengen, hij speelt graag met het camerastandpunt, en kadrering om het leestempo en de sfeer te bepalen.

François Montagne en Jacques Jardin zijn twee soldaten die er alles voor over hebben om uitgezonden te worden door het Franse leger. Nadat enkele missionarissen zijn vermoordt, tegen de regels van een pact in, besluiten de Fransen en Engelsen namelijk om een strafexpeditie uit te voeren. François’ oom is een van de vermoorde missionarissen, terwijl Jacques eigenlijk eerder naar China wil om het land te ontdekken. Maar de selectieproeven zijn hard en worden niet fair gespeeld!
Toch slagen beide vrienden elk op hun manier er in om de selectie te overleven. François wordt tijdens de lange reis toegewezen als hulpje aan de graaf de Malnay. Hij is oud en doodziek, maar is als China-kenner te belangrijk tijdens de onderhandelingen. Hij is getrouwd met een knappe, jonge Chinese vrouw Jiali, die hij vroeger heeft gered. Aanvankelijk kan François zich moeilijk schikken aan zijn nieuwe taak, maar al vlug groeit er een band tussen de drie personen.

De Chinese keizer is eigenlijk maar een zwak figuur die verslaafd is aan opium. Het is dan ook generaal Senggelinqin die het voortooi neemt tijdens de vredesonderhandelingen, die hij maar al te graag laat mislukken! Ook het nobele doel van de strafexpeditie blijkt al vlug maar een schaamlap te zijn voor de handel in opium. François bevindt zich dan ook al vlug in een wespennest!

Alcante en Bollée weten hoe ze een spannend verhaal moeten vertellen. Ze kozen voor een drieluik, zodat ze zichzelf wel wat tijd hebben gegeven om hun verhaal te ontwikkelen, maar toch moeten we niet te lang wachten op de ontknoping!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.