Recensie

Gung Ho (Nederlandse nummering) 5 Witte dood


Wie iets meer duiding wil bij het verhaal, kan terecht bij de recensie van deel 1 en 2. Ik geef alvast mee dat bij de apocalyps eens geen zombies of meteorieten gemoeid zijn. :-)

“Gung ho” -vrij geïnterpreteerd betekent het iets als “vlieg erin, onderneem vastberaden actie, maar denk daarbij vooral niet na over de consequenties van je daden”- is een serie bestaande uit vijf delen. Met dit album komt het post-apocalyptische verhaal dan ook ten einde. De enclave waar het in dit verhaal om draait, verkeert in grote moeilijkheden en dit ligt niet enkel aan de ronddolende uitgestotenen, de monsterlijke creaturen of het gebrek aan munitie. Het grootste gevaar komt van binnenuit, iets wat reeds eerder duidelijk werd. Dit deel vormt de climax van dit epos.

De eindrush werd eigenlijk reeds in deel 4 aangezet, en in dit deel raast het verhaal verder en laat de auteur weinig ruimte aan de lezer om even te genieten van een rustiger moment. De gebeurtenissen volgen elkaar in razendsnel tempo op en de emoties lopen hoog op. Door de snelheid van de gebeurtenissen verlies je een beetje de connectie met de hoofdrolspelers, maar dit doet geen afbreuk aan het hoge niveau van het verhaal. De afloop was wel een beetje voorspelbaar, maar vormt toch een mooi sluitstuk. Als iets duidelijk is, is het wel dit: je wilt echt niet leven in deze wereld vol nachtmerries...

De tekenstijl van de redelijk onbekende Thomas von Kummant zijn voer voor discussie, zoveel is duidelijk. Apart zijn ze zeker. Persoonlijk heb ik er maar heel even moeten aan wennen en storen hebben ze nooit gedaan. Of het mijn lievelingsstijl is? Neen, maar ik vind de tekeningen goed passen bij het jeugdige karakter van de hoofdrolspelers. Samengevat? Experimenteel, fel, druk. Een stijl waar jongeren minder problemen mee hebben dan heel wat ‘oudjes’ denk ik dan.
Wie twijfelt over deze reeks, afgaande op het grafische werk, zou ik aanraden de eerste bladzijden te lezen. Wedden dat je snel verkocht bent?

Besluit: dit is een waardig einde van een uitstekende serie. Geen idee of de makers van plan zijn een vervolgcyclus te maken, maar van mij mogen ze! Mogelijkheden zijn er alleszins genoeg...Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.