Recensie

De Oger leeuw 1 De barbaarse leeuw


Als je de cover van dit nummer beschouwt, is een vergelijking met die andere dierenreeks ‘De 5 rijken’ onoverkomelijk. Weet de Oger leeuw hetzelfde niveau te halen?

Het verhaal vangt aan als een groep hogepriesters – voorgesteld als geiten en schapen, want we zitten volop in het dierenrijk – aangevallen wordt door een roedel wolven. Als kleine Wilt de geit zich verstopt voor het geweld, voelt hij opeens een druppel bloed op hem vallen. Als hij boven zich kijkt, ziet hij op een rots een dode leeuw liggen die plots transformeert in een onoverwinnelijke demon (in de vorm van een bok). Die legt in een handomdraai alle wolven om. Wilt ziet hierin een kans om eindelijk te ontsnappen aan de hogepriesters die hem niet goed behandelen. Als hij echter wegloopt in het bos, botst hij tegen de leeuw van daarnet, Kgosi. Die blijkt zich niets meer te herinneren van zijn vorig leven. Enkel dat hij een verbond is aangegaan met de demon Bakham en als hij zelfmoord pleegt, hij verandert in Bakham om dan even later te reïncarneren als leeuw. Wilt stelt hem voor om naar het zuiden te trekken, naar zijn dorp. Samen trekken ze op tocht, maar al gauw wordt de rust verstoord door de hogepriesters die Wilt komen halen. Dit laat Kgosi echter niet toe met alle gevolgen vandien.

De rest zal je zelf moeten ontdekken in dit album, om nog niet teveel van het verhaal prijs te geven. Auteur én tekenaar Bruno Bessadi weet in ieder geval je nieuwsgierigheid te prikkelen en bouwt de identiteit van Kgosi beetje bij beetje op. Daarbij doorkruis je een wereld rijk aan verschillende dieren. Ook het contrast tussen Wilt en Kgosi kan niet groter zijn: een klein, grappig en babbelgraag geitje tegenover een stoere, brute en gevaarlijke leeuw. Dit maakt het een interessant en leuk duo om volgen. Gaandeweg wordt het gezelschap aangevuld met nog een aantal andere interessante karakters. Over het verhaal met een leuke insteek dus niets dan lof. Op het gebied van tekeningen weet Bessadi ons eveneens te verrassen met zijn knappe weergave van de vele soorten dieren: de grappige muizen, een sluwe vos, een geniepige hond, een brutale leeuw, … Hij heeft er totaal geen moeite mee om deze expressies en eigenschappen op papier te toveren!

Of dit een topper wordt als ‘De 5 rijken’ valt af te wachten, maar dit is alvast een vermakelijk debuut in deze reeks! Aanrader!

4,2/5 sterrenDit is een recensie van een gebruiker.