Recensie

Airborne 44 10 Wild Men


Airborne 44 – Deel 10 – Cyclus 5 – Wild Men - Philippe Jarbinet

Met dit deels op waargebeurde feiten gebaseerde verhaal, nr. 10 in de reeks, sluit Philippe Jarbinet de 5e cyclus van de prachtreeks Airborne 44 af.

Na hun ontsnapping aan het bloedbad van Wereth zijn de 2 karakteriele tegenpolen Virgil en Jared, die al enige keren met geweld in elkaars vaarwater zijn terechtgekomen, steeds meer op elkaar aangewezen om aan de Duitsers te ontsnappen. Met een gevonden Jeep proberen ze hun linies terug te bereiken. Deze tocht verloopt uiteraard niet zonder problemen. Duitsers, burgers en eigen manschappen zorgen voor de nodige problemen. Virgil wordt opnieuw geconfronteerd met het heersende racisme binnen de Amerikaanse troepen. “Jar” heeft het er alsmaar moeilijker mee, maar durft geen standpunt innemen ten voordele van Virgil. Hij heult met de hufters mee, kampt met historische emoties maar realiseert zich ook dat Virgil gewoon één van de boys is zonder onderscheid te moeten maken wegens afkomst of huidskleur.

Nadat ze hun linies terug gevonden hebben vervoegen ze hun peloton en maken ze deel uit van een nachtelijke raid op Duitse stellingen. Wanneer het fout gaat weet Virgil, door een heldendaad het leven van zijn compagnon te redden. Vanaf dan zullen hun beider levens verbonden blijven.

Deze reeks is een mooi eerbetoon aan de Amerikaanse soldaten die voor onze vrijheid en voor elkaar gestreden hebben in de Ardennen. De cyclus gaat hierbij niet voorbij aan de toenmalige heersende ideeën over rassenscheiding en discriminatie die bij vele G. I’s was ingeburgerd.
En of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de 20e eeuw of niet.... vergeet niet dat er ook in de 21e eeuw nog gekken bestaan die oorlogen ontketenen en eenvoudige jongens – soms met bekrompen ideeën - als oorlogsmachines het vuile werk laten opknappen.

Jarbinet is duidelijk een kenner van deze periode uit onze recente geschiedenis en is bij het schrijven van het scenario niet over één nacht ijs gegaan. Het is een realistisch scenario met een sociale boodschap en doorspekt met wat oorlogsromantiek.
Hij zorgt voor een levendige inkleuring van zijn gekende natuurgetrouwe tekeningen en mooie zwartwit partijen van de nachtelijke raid maken dit album af.

Ik heb opnieuw genoten van dit boek terwijl ik op Spotify de bijhorende playlist “Alvin’s Blues” (Charlier/Sourisse) beluisterde.

Hopelijk mogen we nog verhalen van Airborne 44 verwachten.

Pjotr. 12-2022Dit is een recensie van een gebruiker.