Recensie

Lady Spitfire 4 Desert air force


Lady Spitfire - 4. Desert Air Force - Latour - Maza - Schelle

Wat aanvankelijk een reeks van drie delen leek te worden, kreeg in 2017, drie jaar na de Franstalige versie, dan toch een vervolg met deze "Desert Air Force". Lady Spitfire, de Française Laure Chevalier, hebben we ondertussen leren kennen als vrijgevochten en de enige vrouwelijke Spitfire-pilote tijdens de Battle of Britain. Na de dood van haar geliefde Spirit kon ze blijkbaar niet langer bij het squadron blijven. We vinden haar twee jaar later terug boven de woestijn in Egypte.
De Britten ondervinden grote tegenstand van de woestijnvos, generaal Rommel, die oprukt naar Egypte. Blijkbaar zijn alle bewegingen van de geallieerde troepen op voorhand bekend. Na weken van verkenningsvluchten wordt Charlie, zoals Laure wordt genoemd, gevraagd om samen met Max en Bowen deel te nemen aan een bombardement op een Duits konvooi. Bowen heeft problemen om samen met een vrouw een vliegtuig te besturen. Volgens hem brengt zij ongeluk. Gelukkig staat Tom aan Laures zijde, maar het loopt slecht af en de Blenheim crasht in de woestijn. Tom is dood en Bowen blijft zich, ondanks zijn zware wonden, halsstarrig tegen Laure verzetten. Het komt tot een gevecht. Bowen wordt gedood en Laure begint te hallucineren. Tijdens deze trip komen we te weten wat ze heeft meegemaakt voordat ze aan dit Noord-Afrikaanse avontuur begon.

Daarna voert ze een eenmansoorlog waarbij ze achtereenvolgens de enige Duitse overlevende van de raid en later ook de piloot van een gelande Stuka weet te verschalken. Ze neemt het op tegen een aanvallende MF109 en wordt dan gered en teruggebracht naar haar geliefde majoor John Sinclair, op een manier die doet denken aan "SAS - Rogue Heroes". Nog steeds geïnspireerd door het Spitfire-virus wil ze niets liever dan vliegen en solliciteert ze al naar een volgende baan, ergens op Malta.
Maar voor mij hoeft ze zich niet verder uit te sloven. Met de tekeningen is er zeker niets mis. De liefhebber van vliegtuigen kan genieten van de prachtige tekeningen van de expert Milorad Vicanović Maza. Maar een boeiend scenario schrijven voor dergelijke vliegtuigstrips is niet altijd eenvoudig. Al vanaf het begin van deze serie werd het scenario tamelijk zwak en eerder onwaarschijnlijk gevonden, maar in dit laatste deel is het echt ondermaats. Er moet zoveel onwaarschijnlijks verteld worden dat het niet meer leuk is: Laure ontpopt zich als wonderwoman, ze hallucineert, heeft romances met haar superieuren, en dan is er ook nog het probleem van een verklikker die de plannen van de geallieerden aan de vijand verraadt, en als klap op de vuurpijl worden even tussendoor ook nog de avonturen van Laure als verzetsstrijdster in de afgelopen jaren meegegeven...
Nee, ik zit niet te wachten op verdere avonturen in Malta of haar toetreding tot het squadron van de Flying Sharks, ook al zou dit wel mooie beelden kunnen opleveren. In ieder geval was het oorspronkelijke idee in 2014 dat het om een driedelige serie ging misschien wel correct en had dit deel eigenlijk niet gehoeven.
Maar we kijken wel graag naar de plaatjes van Maza!
Pjotr 11/2023Dit is een recensie van een gebruiker.