Recensie

TNT 1 October
2 De 7 cirkels van de hel
3 De gouden horde


TNT – Naar Borgia – Loup Renard A.P. Duchâteau – Christian Denayer /Frank Brichau

Ik heb deze oude albums weer eens uit de kast gehaald. TNT staat voor Tony Nicolas Twin, een typische superheld in de stijl van de jaren '80. Dat was de tijd van De Man van Zes Miljoen, Indiana Jones en Mad Max...
De strips zijn gebaseerd op een boek uit 1978 van Michaël Borgia, dat door A.P. Duchâteau werd bewerkt tot strip. Het scenario is geschreven door Loup Durand en de tekeningen zijn van Christian Denayer. Daarmee bevindt TNT zich een beetje in hetzelfde universum als Rik Ringers, De Brokkenmakers en Carland Cross, maar ook een recentere held zoals Wayne Shelton komt in de buurt.
Het scenario is echt typisch jaren '80. De hoofdfiguur, TNT, komt per ongeluk in het centrum van een atoomontploffing terecht, wat hem uitzonderlijke capaciteiten geeft. Zijn zintuigen worden fenomenaal, hij wordt sterker en kan sneller dan het blote oog reageren.
Hij is de ideale man voor het uitvoeren van een missie waartoe hij door Mr. Benedict, een karikatuur van een superrijke dandy met smetvrees wordt gedwongen.
Door chantage met zijn zieke dochter ‘October’ wordt TNT gedwongen om in Zuid-Afrika een gekke wetenschapper te gaan vermoorden.
Gedurende het eerste deel blijft TNT echter voortdurend op de vlucht. Pas aan het eind wordt duidelijk wat de werkelijke opdracht inhoudt. In ruil voor zijn hulp belooft Benedict de nodige middelen om TNT’s dochter te genezen.
In het tweede deel volgen we TNT, samen met Hathaway, de homo-karikaturen Howie en Cicio, en Raka, terwijl ze zeven gruwelijke proeven moeten doorstaan in een oude diamantmijn om de wetenschapper te bereiken. TNT slaagt er als enige in om levend alle hindernissen te overwinnen. De wetenschapper blijkt een artificieel levende dode te zijn, met nauwelijks nog leven in zich. Uiteindelijk keert TNT terug naar Benedict om hem te laten boeten voor de onmenselijke missie waaraan hij werd blootgesteld. En dan ontmoet hij eindelijk zijn dochter.
Het derde deel, getekend door Frank Brichau, markeert het begin van een nieuwe missie in Kazachstan. Hier vinden we TNT aan boord van een U2-spionagevliegtuig. Ook deze keer moet hij een geleerde bevrijden, nu uit een Sovjetgevangenis, en hem uit het land smokkelen. Het scenario is opnieuw behoorlijk vergezocht. Terwijl de Sovjetmilitairen op zoek zijn naar een gouden horde, reist TNT als verstekeling in een treinwagon vol vloeibare kaviaar. Om bij de wetenschapper in de gevangenis te komen, moet TNT van plaats wisselen met een andere gevangene. Of hij in zijn missie slaagt, zullen we echter nooit te weten komen, want dit is waar de episode eindigt... en een vierde deel lijkt er niet te zijn.
Het is een mooi staaltje van een klassieke avonturenstrip uit zo’n 30 jaar geleden. Maar je krijgt hetzelfde gevoel als bij het bekijken van tv-series uit die tijd: het is allemaal wat oubollig. Het scenario weet niet echt te boeien en de tekeningen zijn niet wat we tegenwoordig gewend zijn. In tegenstelling tot sommige striphelden die de overstap naar de 21ste eeuw met succes hebben gemaakt, is TNT stilletjes gestorven in Kazachstan en in mijn boekenkast.
Pjotr, februari 2025



Dit is een recensie van een gebruiker.