Recensie

De kat (Geluck) 7 De kat is tevreden


De humor van De Kat is ons allen wel gekend. Met enkele simpele trekken kan Philippe Geluck alles aanklagen. Politiek, geloof, bevolkings(kl)(r)assen, ... Je kan het zo gek niet bedenken of ze gaan voor de bijl. Maar denk nu niet dat de heer Geluck enkel op de kap van onze medemens zijn grappen ontwikkelt. Ook zelfkritiek is hem niet onbekend, net als zijn mede-tekenaars, vrienden en familie die ook aan de beurt komen. Nooit vernederend of schokkerend, maar altijd to-the-point.

Zo is één van de schitterende zinssnedes: 'Mikado is makkelijker met ongekookte dan met gekookte spaghetti.'
En nog eentje om het af te leren: 'Koken voor bejaarden: Als voorgerecht, puree van mousse met room. Vervolgens mousse van romige puree en als nagerecht puree van room in coulis.'

Simpele woorden die een situatie zo schitterend omschrijven, en toch uiteindelijk zo voor de hand liggen. Iedereen zou de teksten van Geluck kunnen schrijven, alleen komt hij erop en wij niet. Schitterend in zijn eenvoud, dus.

En toch is het niet met zijn strips dat ik deze aimable man heb leren kennen. Voor de start van Le Chat in 1983 was hij namelijk werkzaam bij het Thêatre Nationale te Brussel. Dit was toen nog gelegen in de nu verdwenen Martinitoren op het Rogierplein te Brussel. Ik liep in de jaren '70, '80 school in het [url=http://]Koninklijk Atheneum van Koekelberg[/url] (in de volksmond beter gekend als de KAK :])en we kregen van deze school de mogelijkheid om een goedkoop abonnement te krijgen op dit Thêatre om zo onze Franse taal wat bij te schaven. En één van de eerste stukken die me werden vertoond was L'Opéra de quat'sous waarin Philippe Geluck een rol speelde (voor alle duidelijkheid: dit ben ik pas vele jaren later te weten gekomen toen ik het geluk had om met de tekenaar een vriendschappelijke babbel (in het Frans) te hebben).

Awel, na emme ze ien van zen bédés in den Bruxellois vertoald. En 'k moen a zegge dat den umour van Le Chat nog veule beiter es. 't Es den intonote dee et em doet. 'k Zweir et a. Da's n'een album om aven douim van af te lekke. De vertoeling van de Jozef Justens es miljaarde goe gedoan. Daine Ket eit doe zen hèt en zen ziel ingeleit. Katted hie en doe een bekke lastig om te verstoan, want deine gebruikt woade die waile nie alle doegen gebroike, zenne. Vui mannen dei nie van deez kanten zen za'k zegge van de gewoene strip in het beschoaft Neiderlands te pakken. Da leist e bekke gemakkeleiker. Mo veu de mense die dat stukske tekst van ie boave goe verstoan kanek moar allien zeggen, kuupe, deine roemel.

Tekeningen: alleen al voor hun eenvoud 8,5/10
Scenario: 9/10Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.