stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Wilson (Clowes) 1 Wilson


Enkele jaren geleden wou ik geen enkel Daniel Clowes boek kopen. Ja, ook ik had enkele vooroordelen. Ik dacht namelijk dat Clowes tot de categorie navelstaarders en neuzelaars behoorde, die slecht getekende strips maken over hun eigen onbeduidende leventje.

Maar kijk, ik had het comics- en graphic-novels-virus goed te pakken, en ja, ik ging ook eens een Clowes lezen.
Zoals zo vaak liet ik me leiden door de mensen in de stripwinkel, die me allemaal lieten weten dat Ghost World zijn bekendste strip was.
Welja, ik vond dat een goeie strip. Daarna volgden nog Like a Velvet Glove Cast in Iron en David Boring, wat mij betreft twee meesterwerken, en nog vele malen beter dan Ghost World. Ik had me voorgenomen van nog werken van de man te kopen, maar wat ik me dan weer niet van hem zal aanschaffen, zijn de bundels met allemaal kortverhaaltjes bijvoorbeeld, of Pussey!, en wel twee keer om dezelfde reden : veel te veel tekst. (Ja, ik zit raar in mekaar.)

Wilson bevat dus niet teveel tekst. De strip is opgevat als een gagstrip. Elke bladzijde heeft een titel, en bevat één afgeronde gag (of kortverhaaltje). Eerst lijkt het alsof die niks met elkaar te maken hebben, behalve dan dat ze allemaal over Wilson gaan, een eenzame klootzak. Maar om de één of andere bizarre reden vind je Wilson wel een sympathieke eenzame klootzak. Sommige van die gags zijn echt grappig, andere zijn dan weer observaties of commentaar op de maatschappij, enz.

Maar gaandeweg leer je Wilson beter kennen, aan de hand van die één-bladzijde-strips, en sluipt er zelfs een pakkend verhaal in de strip, waar ik om spoilers te vermijden, verder helemaal niks over ga vertellen. Nu ja, heel kort dan : Wilson is al 16 jaar alleen, zijn vader sterft en dan beslist hij maar van zijn ex op te zoeken.
Clowes’ tekenstijl is apart te noemen, maar zijn tekeningen zijn zeker niet slecht. En hij gebruikt verschillende stijlen voor de gags.
Heel goed gedaan.

Deze mooi vorm gegeven oversized HC bevat 71 gags en is gedrukt op dik papier (en ik kreeg er nog een poster bij ook). ’t Is dus eerder een duurder boek ($ 21.95 US), maar ik had het er graag voor over, en achteraf gezien is het geen geld in het water. Een zeer goed boek, vond ik het, of was dat nog niet duidelijk ?
En ja, ik heb zelfs luidop zitten lachen, daar waar je normaal gezien bij Clowes hoogstens eens moet glimlachen om zijn humor. De blijdschap van het lezen van een goeie strip was ook weer mijn deel. Er zit dus genoeg humor en emotie in deze strip.

Clowes mag wat mij betreft wat meer strips produceren. Hij doet dat goed.

D + Q, met PDF-preview (voor zolang het duurt) : http://www.drawnandquarterly.com/shopCatalogLong.php?st=art&art=a4b476dc1b0cf5Dit is een recensie van een gebruiker.