stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Amulet 1 De hoeder van de steen


Het kan verkeren: de eerste keer dat ik dit deel in handen nam had ik het al bijna geklasseerd als eentje voor later. Gelukkig ben ik een beetje verplicht om zo nu en dan wat recensies te schrijven. Waarom gelukkig? Het kan maar verkeren, toch? Van een strip waar ik gevoelsmatig een negatie had naar een die misschien wel veel meer is…

Kazu Kibuishi is het talent dat je in dit nieuwe avontuur stort. Deze voor ons nog onbekende artiest, dit is zijn eerste Nederlandse publicatie, heeft anders wel al wat bewezen in Comic land. Daar ken je hem onder meer van het hoog aangeschreven verzamelwerk Flight (waar het jonge talentvolle volkje uit de states een grote kans krijgt) en van zijn populaire webcomic Copper, die ook al paperback uitgaven kent. Bon, om terug te komen op het onderwerp: van deze Amulet zijn er al 3 delen verschenen in zijn originele taal en uitgeverij Silvester brengt ons de eerste NL uitgave voor de lage landen. In de welbekende HC uitgaven, zoals Bone, op een A5 formaat.

Wanneer, door een tragisch ongeluk, de vader van Emile sterft worden zij, haar moeder en broertje verplicht te verhuizen naar een huisje dat goedkoper is en al eeuwen in de familie is. Het huis staat al jaren leeg en is gekend in de regio als een spookhuis.

Kibuishi is een echt talent als het op vertellen aankomt, hij neemt je pagina na pagina verder mee in een wonderlijke wereld bezaaid met avontuur, tragedie en een bende nieuwe vrienden. En het gaat vooruit, want je wilt de bladzijden vlugger en vlugger omdraaien om te weten wat er gaat gebeuren. Spanning verzekerd. Misschien niet op alle momenten uiterst origineel maar wel heel goed uitgewerkt.

De tekeningen excelleren in eenvoud. Dat samen met de aangename kleurtinten maken dat je heel vlug aan de stijl gewoon bent. Op het eerste zicht lijkt het misschien wat te eenvoudig, maar vergis je niet, de computer inkleuringen zijn subtiel en geven meer detail en schaduwen weer dan je denkt. Het album zal je niet kopen om de mooiste tekeningen, hiermee wil ik niet zeggen dat er geen pareltjes instaan, maar het is meer gericht naar alle leeftijden. Knap werk. Een minpuntje is misschien de invulling die je zelf geeft aan de blanco ruimte tussen de prenten. Soms legt hij iets uit door te veel kadertjes te gebruiken, hierdoor laat hij wat te weinig over aan de verbeelding van de lezer.

Amulet is een avontuur voor jong en oud dat je meeneemt om je niet los te laten. Als de volgende delen even snel verschijnen als de reeks Bone, dan zijn we tegen volgende zomer bijgebeend met de US uitgaven en heel gelukkig!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.