stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Gastoon 1 Opgelet! Flaterend neefje!


Er zijn spin-offs die vallen onder de noemer do en don't. Veel do's zijn er niet, don'ts daarentegen met hopen. En ook deze strip zit onder de tweede noemer. Toegegeven, het ligt niet voor de hand om van een legende, die Guust Flater toch wel is, een volwaardige sidekick op de wereld te zetten.

Maar van waar komt die Gastoon dan wel? Wel, hij is een verzinsel van de meester himself. Gastoon mocht opdraven als het neefje van Guust in enkele publicitaire gags. Kodak, Philips en Dilektron. Daarna werd dit figuurtje nooit meer bovengehaald. Tot vandaag dus. Marsu Productions, die de rechten hebben, geven tegen wil en dank groen licht voor deze serie.
Buiten Gastoon heb je ook nog de figuren Lemat, Jannie, Juul, Demesmaeker en de parkopzichter die enorm gelijken op hun volwassen evenbeelden in de Flater strips. Ontbreekt momenteel nog in dit verhaal: ons aller Vondelaar. Maar wat niet is....

Dat men Simon Leturgie heeft aangetrokken vind ik persoonlijk een normale zaak. Hij heeft een gelijkaardige tekenstijl als de grootmeester en is dus perfect geschikt om deze strip tot leven te brengen. Yann als scenarist is dan weer een ondankbare job. Men verwacht dat het niveau van de grappen minstens die van Franquin halen, maar dan moet je toch uit een ander vaatje tappen. Wat men bij kleine Robbe wel kan, is hier dus een tegenvaller. Of richt men zich misschien op een jonger publiek die deze grappen zeker kunnen smaken, zoals blijkt uit het interview (zie onderaan)?

Koop dit voor je jonge snaak en laat die hiervan genieten, maar zelf zou ik die voor volwassenen niet aanraden. Te goedkoop en ruikend naar goedkope, platte commerce. Franquin zal zich wel omdraaien in het graf.

Aankondigingsfilmpje: http://www.youtube.com/watch?v=iH5bj_83E_Q

Interview: http://www.dailymotion.com/video/xl69dw_gastoon-interview-de-yann-et-simon-leturgie_creationDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.