Recensie

Ben Hur (Mitton) 3 Sjeik Ilderim


Juda Ben Hur keert, na zijn verbanning naar de Galeien, terug naar huis. Onderweg komt hij Sjeik Ilderim tegen die zijn paardenmenners en paarden aan het trainen is. Ben Hur ziet onmiddelijk in dat sommige menners totaal verkeerd bezig zijn en dat de paarden niet correct werden ingespannen. Hij meld dit aan de Sjeik die vol bewondering luistert. Hij tracht Juda voor hem te winnen om in Jeruzalem mee te strijden met de Grote Wagenrennen. De Romeinse wagen wordt gemend door Messala, de man die Ben Her verraden heeft.
Toch besluit Ben Hur om op dit voorstel niet in te gaan en verder huiswaarts te keren.
Daar aangekomen valt hij van de ene verbazing in de andere. Allen om ter ergst. En dat zal leiden tot wraak. Wraak op de man die verantwoordelijk is voor dit alles.

Tekenaar en scenarist Jean-Yves Mitton tracht om het epos van Lewis Wallace uit 1880 op een zo correct mogelijk manier om te zetten naar een stripverhaal. En daar lukt hij dan ook aardig in. De tekenstijl van Mitton is alom gekend dus daar hoeven we dan ook niet al te veel over uit te weiden. Zijn tekenstijl is realistisch en geeft het bewijs van zijn kunnen. De achtergronden tonen aan dat hier niet over één nacht ijs is gegaan maar dat er wel degelijk diepgaande studie is geweest naar het Romeinse Rijk en Jeruzalem van die tijd.

Wel heeft Mitton problemen met de correctheid van zijn figuren en hun accessoires weer te geven. Het aantal keren dat de ringen aan de handen verkeerd worden getekend of de manier van tekenen van de Davidster is soms frustrerend. En mocht het daar dan ook maar bij blijven....

Maar het wonder is geschied. Een strip van Mitton zonder seksscene of blote borsten. Heeft dit te zien met het respect dat Mitton voor Wallace heeft, of is hij net als Bosschaert (heeft ie zelf gezegd tijdens een signeersessie in de Stripkever), uitgekeken op de blote borsten?

Mitton is een rasverteller en kan van een middelmatig verhaal een prachtig stripscenario maken. Ook ditmaal is dat het geval. Dit voorlaatste deel van vier aflevering is een sterk staaltje van zijn kunnen en eindelijk zien we DE beruchte scene uit de film. (opgelet: spoiler)Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.