stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Apostata 3 Argentoratum


Onder de Romeinse keizer Augustus werd in 12 v.Chr. Argentoratum ("stad bij de rivier") gesticht. Aanvankelijk was het een militair kamp van het Achtste Legioen nabij de Romeins-Germaanse grens (limes) die in dit gebied door de Rijn gevormd werd. Mettertijd ontstond ten westen van het kamp een burgernederzetting (canabae). Door de uitbreiding van het Romeinse Rijk verschoof de grens naar het oosten en werd Argentoratum een belangrijke havenstad aan de Rijn. Deze uitbreiding was van tijdelijke aard, reeds in 357 na Chr. werd zelfs deze Rijngrens bedreigd. In dat jaar redde Julianus Apostata de Rijngrens nog door zijn overwinning bij de slag van Argentoratum op de zeven stamhoofden der Alemannen. Ondanks deze overwinning, werd reeds een halve eeuw later de Elzas definitief door deze Germaanse Volksstam in bezit genomen. De oorspronkelijk Keltische bewoners evenals de Romeinen werden daarbij verdreven of gingen op in de cultuur van de nieuwe bewoners. Bij de inval van de Hunnen onder Atilla in het voorjaar van 451 werd de Romeinse stad volkomen vernietigd. (wikipedia.org)

Dit derde deel, dat de eerste cyclus afsluit volgens de gegevens van Ken Broeders facebook, handelt over deze slag bij Argentoratum, tegenwoordig beter gekend als Straatsburg. Een voor elke krijgsheer verloren gevecht, maar niet voor de meester strateeg die Julianus Apostata was. Deze man, onder-Caesar van het Romeinse Rijk, vocht deze slag uit tegen Chodomar, de leider van de Alamanni. En ook al zijn de Romeinen slechts met weinigen, de overwinning is groot. Dit was een grootse triomftocht voor Apostata en hij werd dan ook op de handen gedragen door zijn mannen die als één blok achter hem stonden. Tot keizer Constantius beslist om zijn mannen in te lijven in zijn eigen troepen....

Keizer Julianus Apostata was maar een kort leven gegund en is bijgevolg ook niet gekend bij het grote publiek. Tot Ken Broeders deze periode uit geschiedenis terug naar boven haalde en startte met de schitterende reeks rond deze keizer.

De realistische tekeningen, de schitterende inkleuring en het vlotte, meeslepende scenario horen tot het beste van wat er momenteel op de markt is. Ken Broeders, die wat trekken heeft van Apostata (toeval of niet), is een meester in zijn soort. De manier waarop de veldslag wordt uitgebeeld, het uitbeelden van geluk en verdriet, twee gevoelens die vlak naast elkaar liggen, de documentatie voor de tekeningen en de geschiedenis van deze periode, de politieke informatie en het bedrog, .... Alles is tot in de puntjes getekend, gedocumenteerd en met liefde op papier gezet.

Kortom, Ken broeders is nu wat Jacques Martin in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was. Een gangmaker en referentie voor het genre.

Voor de geïnteresseerden: Op Strip Turnhout zal een expo te zien zijn rond de eerste cyclus van Apostata en Ken Broeders zal daar voor de laatste maal signeren op zaterdag 10 december ter eren van het derde album Argentoratum. Daarna is het terug werken geblazen: nummer vier is in de maak. (geplukt van de Facebook-pagina van Ken Broeders)

De Stripspeciaalzaak publiceerde [EMAIL=http://www.stripspeciaalzaak.be/Apostata.php]via deze pagina[/EMAIL] Apostata III: Argentoratum, ongezien en puur in potlood, ontdaan van alle teksten.
Tussendoor kan je van enkele platen het eindresultaat in kleur bewonderen. Meer dan de moeite om eens te gaan kijken.

Op de site van Ken Broeders krijg je heel wat achtergrondinformatie over de man. Wel zijn er enkele problemen om nieuwe gegevens op te laden, maar hopelijk zal dit euvel spoedig opgelost zijn. Ondertussen kan je alle laatste informatie op facebook volgen. Voor diegenen die nog geen lid zijn is dit het uitgelezen moment om dit alsnog te doen.

En om af te sluiten met een negatieve noot: wat bezielt een uitgever om een fantastische, uitmuntende, om vingers af te likken cover te ontsieren met positieve commentaar van de focus Knack en Het Nieuwsblad. Daar dient een backcover voor, mannen!!!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.