8.49/10 #76
85 stemmen Enkel strips met minimaal 10 stemmen krijgen een rangschikking

De inhoud van deze strip wordt gebundeld in volgende strips:

Scenario François Bourgeon
Tekeningen François Bourgeon
Uitgever(s) Oberon
Jaar1984
Pagina's48
ISBN9032026542
KaftHardcover
 Kleur
TaalNederlands

Covertekst

'Het Ebbehout' vormt de laatste aflevering van François Bourgeon's De Kinderen van de Wind. Bourgeon heeft zich met deze serie laten kennen als een ware stripauteur. De Kinderen van de Wind is een oorspronkelijk werk dat qua uitvoering, thematiek en plotontwikkeling behoort tot het allerbeste dat tot nu toe verschenen is op het gebied van volwassenenstrips. De authentieke sfeer die het geheel uitademt, de precieze karakterisering van de personages die Bourgeon creëerde, en de maar al te menselijke thema's van haat en liefde die voor een rode draad in de vijf afleveringen zorgen, maken De Kinderen van de Wind tot een hoogstandje van scenarioschrijven. Naast dit alles is Bourgeon één van de weinige stripmakers die zich ook in politiek opzicht duidelijk uitspreekt. De heersers, de onderdrukkers, de rijke profiteurs worden in zijn werk keer op keer aangeklaagd. Vooral de geestelijkheid en de militaire machthebbers moeten het ontgelden. Bourgeon is bepaald anti-klerikaal en neigt naar een ondubbelzinnig pacifistisch standpunt, zoals hij ook benadrukte in een interview dat verscheen in de monografie François Bourgeon, de Passager du Temps, samengesteld door François Corteggiani (Editions Glénat, 1983).
In Het Ebbehout maakt Isabeau de Marnaye - Isa voor de vrienden - haar laatste tocht met het slavenschip de Marie-Caroline. Met een huiveringwekkende lading van driehonderdveertig slaven is het schip op weg naar Santo Domingo in de Caraïbische Zee. De overtocht vanuit Afrika verloopt niet zonder problemen. De spanning loopt hoog op door het despotische optreden van de nieuwe kapitein Bernadin. Ook de passagiers raken geïrriteerd door de ellendige situatie aan boord en wanneer dit ontaard in onderlinge konflikten dreigt alles uit de hand te lopen. Tot overmaat van ramp breekt er een slavenopstand uit...
Aan het slot van Het Ebbehout blijkt Bourgeon ook het pure sentiment niet te schuwen. De Kinderen van de Wind krijgt een einde, dat de lezer in feite slechts één gedachte toestaat: "Arme Isa!..."

Deze strip in uw collectie:
In bezit
Gelezen
In verlanglijst