Recensie

Grueson 2 Deel 2


Wie even de tijd neemt, om tijdens één of andere stripbeurs, een gesprek aan te knopen met tekenaar en scenarist Yan Gevuld, ontdekt een man die niet alleen de vriendelijkheid zelve is, maar die tevens overloopt van ambitie. Naast het lay-outen, zijn dagdagelijkse job, spendeert hij nog heel wat uurtjes aan het tekenen van strips. Niet zomaar strips, maar degelijke en goed uitgewerkte kortverhalen. Zijn nieuwste album over zijn stripheld: ‘Grueson’ bundelt zomaar eventjes zestien kortverhalen. Die allen bij lezing netjes in elkaar blijken te klikken.

http://i.imgur.com/6HkxNk4.jpg

Opnieuw kunnen we kennismaken met een soortement van samengesteld gezin. Een gezin bestaande uit Grueson, de hoofdrolspeler, of beter gezegd, de figuur waar de avonturen zich omheen afspelen. Naast deze man die zelden het achterste van zijn tong laat zien, vinden we Matterson een aan zijn meester uiterst toegewijde knecht, of neen, butler klinkt heel wat professioneler. Hij is de man die al te nieuwsgierige aagjes die het geheim van het huis op de heuvel willen ontraadselen met harde hand terechtwijst. Dat er bij Mattersons, soms wat hardhandige terechtwijzing, af en toe weleens een dode valt, beschouwt hij als natuurlijke nevenschade. Maar niet alleen Matterson is een figuur waar men moet voor uitkijken. Ook Christine, een wees, op straat gevonden door Grueson, is niet vies van moord en doodslag. Hoe meer bloed er vloeit hoe sneller haar hart gaat kloppen. Gelukkig voor Christine is er haar privélerares Bernadette Shaw, die haar protegé meer dan eens met beide voeten terug op aarde zet.

http://i.imgur.com/hJKqVyu.jpg

Ook Pip Chambers, een dame uitstekend bedeeld door moeder natuur, doet haar duit in het zakje. Door haar weelderige vormen brengt ze meer dan eens de mannen het hoofd op hol. Maar hoe hard ze ook naar haar hart en andere attributen dingen, steevast blijft ze trouw aan haar in de gevangenis verblijvende gangster. Niets of niemand kan hen scheiden, ze weet zelfs Matterson op gewiekste wijze om de tuin te leiden met een door haar verzonnen verhaal. Waardoor deze laatste spontaan meehelpt om haar vriend te bevrijden. Uiteraard mogen Alvaro, Diego en Hernan, drie Spaanse spoken, en Akira Mototo een verbindingsofficier van de spokenliga, die gezamenlijk in de wijnkelder verblijven, niet op het appel ontbreken. Geen avonturen zonder nevenfiguren die wat leven in de brouwerij brengen. We benoemen ze niet allen, maar passeren alvast de revue: Een overijverige verzekeringsagent, die het helikopterincident uit album 1 onderzoekt, een visman die zich schuilhoud in het bij het huis gelegen meer en van schaak en poker houd. En wat te denken van twee boeven die ongezien het huis betreden en niet alleen kennis maken met de knuisten van Matterson, maar die ook nog eens af te rekenen krijgen met de spoken. Waarna eens het kalf verdronken is, twee oliedomme agenten opduiken. Die alle vreemde voorvallen, geloof het of niet, steevast horizontaal en eventueel verticaal klasseren.

http://i.imgur.com/BOaj6qv.jpg

Yan Gevuld weet bovenstaande niet alleen schitterend uit te werken als scenario, maar weet het ook nog mooi uit te tekenen. Hierdoor kan men genieten van een perfect samenspel tussen scenario en keurig in zwart-wit uitgevoerde tekeningen. Met als afsluiter van het album een waardig eerbetoon aan John Lennon en Winsor McCay De strip, zowel in de Engelse als in de Nederlandse versie, is te bekomen via rechtstreekse aankoop bij de auteur op diverse stripbeurzen in Vlaanderen en Nederland. Maar Yann doet er alles aan, dat zijn strips zo snel mogelijk te verkrijgen zijn via de stripspeciaalzaken. Mooi initiatief vinden wij. WG.Dit is een recensie van een gebruiker.