Edelweiss

Avatar Flow_
74
Het recent opgerichte Lauwert uitgeverij wilt ons gelauwerde albums brengen en het moet gezegd, het slaagt daar momenteel met glans in. Zo ook met deze Edelweiss die hoge ogen gooit.

Als de liefde bergen kan verzetten, dan kan ze ook de bergen trachten te bedwingen… Meteen een sterke zin die veel inhoud biedt in dit verhaal waar we Olympe volgen die ooit wenst de Mont Blanc te kunnen bedwingen, net als haar groottante. Olympe ontmoet in haar jonge jaren de ravissante Edmond, waarbij het meteen liefde op het eerste gezicht is. Edmond komt uit een minder begoed gezin, waardoor hij zich verplicht voelt zich te bewijzen ten opzichte van zijn welgestelde schoonvader. Edmond wordt door zijn schoonvader opgeroepen om zich in te lijven bij de Chasseurs Alpins (elitesoldaten), terwijl Olympe zich verdiept in het naaien en confectie. Daarbij blijft ze hopen om ooit de grootste bergen te beklimmen, maar ook haar andere droom – een kind krijgen - blijkt een moeilijk gegeven. Als haar neef zich echter engageert om zelf de Mont Blanc te beklimmen, raakt alles in een stroomversnelling voor Olympe. Of haar neef het er goed vanaf brengt, is maar de vraag. Intussen tikt de biologische klok voor zowel Edmond en Olympe als ze nog hun dromen willen nastreven..

Ieder hoofdstuk wordt aangekondigd met een paginavullend beeld dat telkens de sfeer weergeeft naarmate het verhaal vordert. Het is daarbij knap om Edmond en Olympe fysisch te zien veranderen naarmate ze ouder worden. Verhalend weet scenarist Cédric Mayen ons te raken met misschien wel de essentie van het leven: je dromen najagen en echte liefde voorop stellen. De tekenstijl van Lucy Mazel (Op de barricades) doet denken aan het werk van Munuera waarbij de personages sprekende ogen hebben of de houding van het personage reeds veel vertelt over zijn/haar gemoed. Alles is heel fijn geïnkt waardoor het allemaal heel teder en zacht overkomt. Dit komt soms in contrast te staan met de gebeurtenissen die zich afspelen, waardoor het op dat moment extra binnenkomt. Ook de inkleuring verdient een pluim: de waterige ogen als de karakters triest zijn, de warme kleuren binnenshuis in contrast met de kille kleuren van de koude bergen,… Het werkt allemaal mee tot een sfeervolle setting.

Een uitgever als Lauwert uitgeverij moeten we bejubelen, want in deze tijden opstarten (als anderen verdwijnen) is niet evident. Na eerdere succesnummers van hun kant mag ook dit deel niet in je collectie ontbreken, het zal je zeker weten te ontroeren! Dit album ligt qua formaat ook perfect in de hand. Bovendien krijg je er nog een mooi interview en een ex libris bij die het plaatje compleet maken.
Geplaatst op 15/07/2023 Citeren
Avatar
Flow_
Geplaatst op 15/07/2023