De Aquanauten deel 5 Les Otages

Samenvatting Deel 5 Les Otages / De Gijzelaars
Proloog: een helikopter nadert het VS vliegdekschip dat in de buurt ligt bij het wrak van de Physalia. Een blonde vrouw stapt uit en wordt toegelaten tot de kamer van Mikky. Ze stelt zich voor als Anna Rose, Nando’s ex-vrouw en vraagt wat is er gebeurt? Mikky vertelt:

Flashback: het begon allemaal met de eerste explosie. Die explosie zet de lagere regionen van Physalia onderwater. De automatische deuren kunnen erger voorkomen, de militairen starten een evacuatie.

Aangezien Nando onderweg is om de levensvorm te redden en dus niet beschikbaar, praat Patterson met Mikky. Hij vertelt het hele plan bedacht door dokter Papanika: de nepaanval op Samir Naha en het gek maken van Nando. Ze worden gestoord door een militair; de basis wordt geëvacueerd.

Commandant Lockhart arriveert in de commando ruimte van Physalia om op de hoogte te worden gebracht. Zarko bespringt ze van boven en doodt drie militairen en gijzelt Lockhart. Hij eist een dwerg-duikboot binnen zes uur of hij blaast nog meer explosieven op; explosieven die Helliot eerder heeft geplaatst als onderdeel van zijn alles of niets strategie. Terwijl de evacuatie in volle gang is, bevrijden Lt Bean en Mikky, Patterson uit z’n cel, waar het water al enkelhoog staat. Patterson overtuigt hun dokter Papaniko te zoeken, o.a. omdat hij een privé duikbootje heeft.

Zarko doet uit de doeken aan Lockhart wat erin de kubus zit: het belang van de ontdekking en de macht die het met zich meebrengt. De militairen doen een bevrijdingspoging, maar dat gaat mis en Zarko brengt de andere explosieven tot ontploffing.

Barkley en team zijn klaar met het aanbrengen van de explosieven op het wrak van de Diodon. Terug in hun duikbootje staan ze op het punt de ontsteking te starten, tot Nando hun ramt met zijn duikbootje: Barkley’s duikbootje implodeert.

Mikky, Patterson, Bean banen zich een weg door het snel aftakelende Physalia. Ze komen dokter Papaniko tegen en nemen hem mee op sleeptouw.

Nando komt aan bij de kubus met een boor met als doel de levensvorm bevrijden uit het beton.

De “oppervlakte” meldt aan Zarko en Lockhart (nog steeds in het controle centrum van Physalia) dat de ge-eiste duikboot onderweg is. Zarko en Lockhart gaan gaan richting moonpool. Ze komen Mikky en de anderen tegen en gaan samen naar de moonpool. Inspecteur Wang, klem tussen puinstukken wordt zonder pardon door Zarko neergeschoten.

Aangekomen bij de moonpool, verschijnt er inderdaad een duikbootje. De militair die uitstapt zegt dat zijn orders alleen Zarko en Lockhart betreft, de rest heeft pech. Zelfs met extra zuurstofflessen is er maximaal ruimte voor 5, er zijn er drie teveel (Zarko, Mikky, Bean, Patterson, Lockhart, Papaniko, de militair en...Nando). Zarko zegt het goede voorbeeld te zullen geven en schiet de militair neer. In de consternatie die daarop volgt steekt Papaniko Patterson dood, waarop Zarko de dokter neerschiet. Met de dokter doodbloedend aan de rand van de moonpool, stappen de overlevenden in het duikbootje om Nando op te halen. Terwijl ze zwalkend wegvaren bezwijkt de Physalia onder de hoge druk.

Nando heeft een stuk van het beton verwijderd en de levensvorm is deels zichtbaar. Zarko en Mikky arriveren en overtuigen Nando om samen terug te keren naar de oppervlakte: de berging komt wel een keer. Nando wil de plek niet -verlaten, totdat Mikky zegt dat ze zwanger van hem is, dit overtuigd Nando dat zijn acties de juiste zijn – de bescherming/bevrijding van de levensvorm - en in ruil krijgt hij het vaderschap. Ze keren terug naar het duikbootje.

In het zwabberende duikbootje onderweg naar de oppervlakte vraagt Lockhart naar de status van de kubus. Zarko vertelt doodleuk dat de commandant gerust kan zijn: de kubus is kapot en biedt niet langer bescherming. Het druk verschil tussen de normale habitat van het dier en waar het nu is, is te groot. Het is dood en dat is een groot verlies voor de mensheid. Na dit nieuws Nando slaat compleet door en valt Lockhart aan en begint hen te wurgen. Bean en Mikky proberen in de krappe ruimte Nando van Lockhart af te trekken, tijdens de schermutseling klapt Bean tegen Zarko aan, die verliest de controle over het toch al slecht gebalanceerde duikbootje. Terwijl Nando Lockhart wurgt, slaat het duikbootje te pletter tegen de rotsen. In een snelle actie plaatst Bean een duikhelm op Mikky, en Nando activeert kort voordat hij verdrinkt Mikky’s noodsysteem zodat ze snel naar de oppervlakte komt.

Heden: in een helikopter richting het vasteland verelt Anna Rose aan Mikky Moore de geschiedenis tussen haar en dokter/psychiater Papaniko Laou. Over de wraak die Anna wil nemen op Nando, omdat ze geen kinderen konden krijgen. Over het plan van de dokter om Nando mentaal kapot te maken en dat ze dat eigenlijk in tweede instantie niet meer wil, maar toen was het al te laat en dat spijt haar heel erg.

Epiloog: 5 jaar later, de VS en de EU hebben een diplomatieke rel vermeden, de hele geschiedenis is diep begraven en de mensheid heeft misgegrepen naar een biologisch schat. Mikky kijkt vanuit haar huis uit over zee en denkt aan Nando, ze vertelt dat ze nog vaak in contact is met Anna en dan praten ze uren over Nando. Ze zegt dat je nooit iemand volwaardig kent, maar dat ze goede hoop heeft. Ze neemt een jongetje in haar armen, die de opvallende haarlokken van Nando heeft, en samen laten ze de vlinder vrij die in het huis rondfladderde.
Geplaatst op 20/08/2024 Citeren
Avatar
Seagull
Geplaatst op 20/08/2024
Crew
Avatar Veter
7871
Is het mogelijk de beschrijving van de inhoud fel in te korten, en er wat meer een recensie van te maken?
Wat vind je van het verhaal (de samenstelling, de evolutie, ..) , de personages, de setting, ... Hoe vind je de tekeningen, de inkleuring...
Waarom is dit een goede/slechte strip? Vind je het een aanrader, of net niet?
Kortom, dit is een zeer zorgvuldige, omstandige beschrijving van de inhoud, maar ik zie daar eigenlijk geen recensie in... 😢
Geplaatst op 04/09/2024 Citeren
Avatar
Veter
Geplaatst op 04/09/2024