stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Maus S1 MetaMaus


Metamaus is GEEN stripverhaal maar een naslagwerk over een bestaande strip die bij velen in de top tien staat en als strip een plaats heeft verworven bij de betere literatuur over WOII. We hebben het natuurlijk over Maus, de strip die ervoor gezorgd heeft dat Art Spiegelman bij de top van de stripwereld behoort. En dat is niet meer dan normaal. Het verhaal over het leven van zijn vader en andere familieleden is in vele talen verkrijgbaar en getuigt van een gedocumenteerd werk.

Metamaus is in feite één groot interview met Spiegelman, afgenomen door Hillary Chuse, aangevuld met schetsen en tekeningen van Art en foto's en documenten uit WOII. De vaak gestelde vragen worden hierin verklaard. Waarom gebruikt hij muizen voor de joden en katten voor de nazi's? Waarom dit vertellen in stripvorm (verrassend antwoord!) en waarom de holocaust? Dik tweehonderd pagina's heeft Spiegelman hiervoor nodig om dit allemaal te verklaren. En wees gerust, de verteltrend van Art is dusdanig dat dit geen moment verveelt. Integendeel.

Een hoofdstuk over Vladek en Anja (vader en moeder van Art) geven een kijk achter de schermen van deze mensen. Het wordt duidelijker wat deze mensen allemaal hebben moeten doorstaan. Ontroerend en aangrijpend stukje literatuur. Prachtig onder woorden gebracht!

Bovendien zit er nog een dvd bij met de hele strip van Maus in digitale vorm en aanklikbaar, waardoor je een zicht krijgt op de schetsen en onafgewerkte, voorbereidende tekeningen. Ook heel wat gesproken materiaal, interviews met Vladek, staan op deze dvd. Hier valt het op hoe Spiegelman soms woord voor woord het antwoord van Vladek overneemt in zijn strip.

Ook de onderzoeksreizen die hij heeft gedaan naar Auschwitz en Birkenau worden hierop gedocumenteerd weergegeven. Een bron van informatie is deze dvd dus. Een prachtig aanvulsel op Metamaus.

Prachtig uitgegeven boek met zoveel informatie dat de strip terug ter hand nemen een must is. Na het afsluiten van deze recensie zal dit dan ook gebeuren.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.