Recensie

De aantekeningen van Darwin 3 De aard van het beest


Voor de leden onder ons die deze strip nog moeten beginnen lezen vanaf deel 1 of 2 zou ik voorstellen om de volgende paragraaf over te slaan omdat je daar net iets te veel te weten komt om de vorige delen nog te smaken.

Op het eind van deel twee zijn we dus te weten gekomen dat Darwin ook behoort tot deze gruwelijke wezens die dood en verderf kunnen zaaien onder de bevolking. Deze wezens zijn echter opgedeeld in twee soorten. Diegene die hun transformatie kunnen controleren en diegene die dit nog niet in hun macht hebben. Onder diegenen die hun transformatie kunnen controleren heb je dan weer een groepering die denkt dat ze opperwezens zijn en de wereld moeten veroveren. Men tracht om Darwin in deze groep in te lijven maar dat is zonder de waard gerekend. Samen met de lakei van Sir Howard en zijn dochter gaat hij de strijd aan tegen het kwaad.
Het blijft wel een gek gegeven dat, volgens Darwin, drank en seks het beest in hem kunnen onderdrukken terwijl dat bij velen onder ons juist het beest opwekt. ;-)

Deze driedelige reeks heeft iets weg van De Haas van Mars, met de nadruk op “iets”. Goede en slechte monsters die over elkaar komen te staan. Groot verschil is het tekenwerk van Eduardo Ocana dat, samen met de inkleuring van Maz!, zorgt voor een donkere, griezelige sfeer. En dat die er in dit verhaal is staat als een paal boven water. Dus, zoals reeds gezegd, het scenario is herkenbaar alleen wordt de gruwel hier iets meer geaccentueerd. Ocana gaat geen bloederig detail uit de weg.

Het verhaal is goed tot zeer goed. Hoe verder je je in deze delen werkt hoe duidelijker alles wordt. Het uiteindelijke gevecht wordt wel over enkele pagina’s uitgesmeerd, maar dit is nodig om het één en ander duidelijk te maken. Ook het einde is dusdanig opgevat dat een vervolg op deze saga nog altijd mogelijk is. Knappe thriller waar je je vingers van aflikt. Een rechttoe rechtaan verhaal waar je niet nodeloos verloren loopt in de intriges. Lekker onderuit zakkend en lezen is de boodschap.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.