stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Scherpschutters 1 Scherpschutters


Scherpschutters verhaalt over de niet steeds even gemakkelijke relatie tussen een vader en zijn zoon. Het feit dat de vader, Ton, een hartpatiënt is, maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. We zien Michiel opgroeien en zijn perspectief tegenover zijn vader doorheen de tijd veranderen. Het is de ontdekking dat ‘Chiel’ epilepsie heeft die ervoor zorgt dat vader en zoon uiteindelijk een sterke band ontwikkelen. Het is in die periode dat de kunstzinnige en bodybuildende zoon te weten komt dat zijn vader niet alleen een verwoed verzamelaar is van Chinese vazen en beeldjes maar ook een scherpschutter. Een rare combinatie vindt u waarschijnlijk, maar het lezen van het boek zal veel duidelijkheid brengen. Meer zeg ik hier niet over om de pret niet te bederven...

Michiel Van De Pol maakt autobiografische strips die vaak een mengeling zijn van werkelijkheid en fictie. Zo ook dit album. Het onderwerp van de vader-zoon-relatie is zeker niet een van de gemakkelijkste. De beperkte plaats in dit142 pagina’s tellend stripalbum maakt de uitdaging nog groter. Van de Pol slaagt er echter meesterlijk in om op het juiste moment de passende gevoelens op te wekken. Zodoende kan je je als lezer perfect verplaatsen in de alledaagse omgang tussen de hoofdpersonages. En hoewel de auteur hoogstwaarschijnlijk over een gigantische hoeveelheid anekdotes beschikt, verliest hij zich nooit in te grote zijwegen die maar al te vaak op de loer liggen. Het hoofdverhaal blijft overheersen en alles staat in het teken van de onzichtbare band die 2 bloedverwanten aan elkaar bindt. Voorwaar een mooie prestatie.

De tekeningen staan in dienst van het verhaal en zijn vaak cartoonesk. Door de overdrijvingen krijg je als lezer een grotere vrijheid om je de personages voor te stellen, maar wordt je toch gebonden aan bepaalde feiten. Het maakt dat het geheel meer beklijft en gemakkelijker projecteerbaar is op het eigen leven. Door de, van veel detail gespaarde, zwart-wit tekeningen bevat dit boek geen onnodige visuele ballast zodat de essentie bewaard blijft. Ook de gevarieerde en goed gekozen camerastandpunten zijn een absolute meerwaarde bij de beleving van dit epos.

Besluit: ondanks z’n toch niet erg beperkte prijskaartje van net geen 19 euro, kan ik dit boek aanraden. Het verhaal boeit en biedt heel wat stof tot nadenken. Laat je vooral niet vangen aan de titel en covertekening, want die dekken de lading allerminst!

Meer weten over de auteur en enkele van z’n tekeningen bewonderen? http://www.michielvandepol.nlDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.